Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa” – koronatestausta ja -jäljitystä kohdennetaan entistä paremmin

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sosiaali- ja terveysministeriö STM on päivittänyt koronatestaus- ja jäljitysstrategiaansa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kahdesti rokotettujen koronatesteistä luovutaan laajasti uudessa strategiassa. Kahdesti rokotettuja testataan jatkossa muun muassa sairaalahoitoon ja päivystykseen tullessa sekä altistustilanteissa.

Testaus kohdistuu vastaisuudessa ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle infektiolle alttiiden ihmisten testaamiseen.

STM perustelee strategian muutosta sillä, että nykyisen testaus- ja jäljityskapasiteetin ylläpito kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa. Se voi heikentää alueellisesti muiden palveluiden saatavuutta.

– Korkea rokotuskattavuus vähentää erityisesti vakavien koronatapausten määrää ja kapasiteettia voidaan nyt hallitusti vähentää muiden toimintojen turvaamiseksi, STM:n tiedotteessa todetaan.

Ministeriö korostaa, että valmius nostaa kapasiteettia tarvittaessa uudelleen on ylläpidettävä.

– Jatkossakin tarvitaan koko maassa kykyä todeta tartuntaryppäät nopeasti, jäljittää tartuntaketjuja ja estää tartuntojen leviämistä sekä havaita mahdolliset uudet, huolestuttavat virusmuunnokset.

Tavoitteena on yhä päästä testiin vuorokaudessa.

Kaikilla oireilevilla on kuitenkin olla mahdollisuus lääketieteellisin perustein päästä tarvittaviin tutkimuksiin, STM korostaa. Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa. Samalla muun diagnostiikan turvaaminen tulee varmistaa.

– Sitä mukaa kun rokotuskattavuus etenee, tautitaakka pienenee, ja tartunnoista huolimatta vakava sairastuminen koronavirustautiin vähenee.

Koronavirustartunnan jäljityksen tavoitteena on tunnistaa tartunnalle altistuneet rokottamattomat henkilöt mahdollisimman varhain ja keskittyä tilanteisiin, joissa on laaja leviämisriski.

– Jos tartunnanjäljitys ruuhkautuu merkittävästi, tulee ensisijaisesti jäljittää korkean tartuntariskin altistumistilanteet.

Kunnat hoitavat testauksen ja jäljityksen, sairaanhoitopiirit tukevat niitä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koordinoi toimintaa. STM korostaa, että testauksessa ja jäljityksessä pitää huomioida alueellinen ja paikallinen tilanne.

Kansallinen testaus- ja jäljitysstrategia on luonteeltaan suositus, joka täydentää sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian toimintasuunnitelmaa. Pandemian laantuessa toimenpiteitä päivitetään uudestaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE