Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kuuma peruna tänään parlamentissa: saako kasvispihvin nimessä olla sana pihvi?

Euroopan parlamentin kanta tulevaan maatalouspolitiikan uudistukseen selviää kokonaisuudessaan tänään.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Uudistus on merkittävä, koska yli kolmasosa EU:n yhteisestä budjetista menee maatalouteen ja maatalouspolitiikalla määritellään, miten tukieuroja käytetään.

Yksi uudistuksen merkittävistä muutoksista on esimerkiksi se, että viljelijöiden olisi jatkossa täytettävä yhä enemmän ilmasto- ja ympäristövaatimuksia, koska osa tuista sidottaisiin ilmastotoimiin.

Uudistuksen laajuudesta jotain kertoo se, että parlamentin äänestyksessä on tällä viikolla lähes 2 000 muutosesitystä. Äänestykset alkoivat tiistaina ja päättyvät tänään.

Kannanmuodostuksen jälkeen asia etenee kolmikantaneuvotteluihin, joissa parlamentti, jäsenmaita edustava neuvosto sekä komissio neuvottelevat uudistuksen lopullisesta muodosta.

Ratkaisun odotetaan syntyvän ensi vuonna, ja uudet säännöt voisivat tulla käytäntöön vuonna 2023. Maatalouspolitiikan uudistuksesta on neuvoteltu jo pitkään, sillä komissio antoi alkuperäisen ehdotuksensa vuonna 2018.

Ehdotuksessa tietyt termit varattaisiin vain lihavalmisteille.

Tänään selviää myös, miten käy suurta mediahuomiota keränneelle muutosesitykselle ruokatuotteiden nimeämisestä.

Ehdotuksessa tietyt termit varattaisiin vain lihavalmisteille, joten vaikutusta voisi olla siihen, millä nimillä kasvipihvejä ja kasvisnakkeja saisi tulevaisuudessa myydä.

Parlamentin maatalousvaliokunnan laatimassa muutosesityksessä vain lihatuotteille varattavista nimistä on annettu esimerkeiksi pihvi, makkara, leike, purilainen ja hampurilainen.

Nimirajauksen puolesta ovat kampanjoineet voimakkaasti esimerkiksi lihantuottajia edustavat järjestöt.

Parlamentin äänestystulokset nimikysymyksestä selvinnevät iltapäivällä. Samasta asiasta on tehty myös muita muutosesityksiä, joista esimerkiksi yhdessä komissiolle annettaisiin mahdollisuus tehdä poikkeuksia nimirajauksiin.

STT–Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE