Nyheter

Kvarnström flaggar för rättvis omställning: ”Du ska kunna leva på din lön och på ett hållbart sätt”

Riksdagsledamot Johan Kvarnström med ansiktsmask i Lilla Parlamentet.

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström ställde upp på intervju i samband med den socialdemokratiska riksdagsgruppens sommarmöte för att berätta hur han ser på framtiden nu när partikongressen i Tammerfors närmar sig. Diskussionen handlade mest om klimat- och miljöfrågor. Han uttryckte glädje över att gruppordförande Antti Lindtman hade tagit upp kommunernas situation och ekonomiska läge.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Coronan har gjort dåligt värre och åtgärder behövs för att lindra ytterligare skada. Uppfattningen om framtiden beror på hur det går kommunalt. Det som oroar många är att om exportindustrin med fördröjning kommer att ta en stor smäll. Finland har hittills gjort ett förvånansvärt gott resultat med tanke på att tillväxtsiffrorna inte har sjunkit mer än de har gjort. Alternativet är sämre om man inte tar ytterligare lån i den här situationen. Staten har skyldigheter gentemot sina invånare och medborgare.

 

 

Hur ser du på klimatpolitiken?

 

 

– Klimatpolitiken måste leverera lite bättre och man måste komma framåt. SDP kan vara pusselbiten som håller regeringen ihop med tanke på klimatpolitiken för att vi betonar rättviseaspekten i klimatomställningen. Centern och de gröna har olika ståndpunkter och Centern betonar att det ska ske regionalpolitiskt kontrollerat, vilket är i och för sig förståeligt. Vi socialdemokrater måste övertyga alla om att det sker rättvist.

 

 

Ser du någonting positivt med pandemisituationen, till exempel med tanke på klimatpolitiken?

 

 

– Coronaviruspandemin har visat att stora ändringar ses som nödvändiga när läget är allvarligt. Stora ingrepp är möjliga och klimatfrågan är en stor ödesfråga på sikt. Det finns hopp om att handlingskraften förstärks. Det flygs mindre och konsumeras lite mindre. Risken finns förstås att man börjar blunda för behovet av den strukturella omvandlingen. Man tar hänsyn till den genom att återhämtningsstöden i första hand kopplas till den rättvisa omställningen, hållbar industri och hållbar energi prioriteras. Till exempel batterier börjar man delvis producera själv i Finland med tanke på hur man globalt har åstadkommit miljöförstöring och arbetare har utnyttjats i produktionsprocessen. Vi får inte bli miljövänliga genom att exploatera fattigare länder.

 

 

Hur ser du på partikongressen och det allmänna läget?

 

 

– Det kommer säkert att gå smidigt med principprogrammet som tidigare har råkat i svårigheter. Det gör ingenting om någon enstaka detalj kommer att justeras. Det är bara bra om programmet blir bättre i konstruktiv anda. Vad är den stora profileringen, frågar man sig. Det är på gott och ont att det blir lite otydligt vilken som är den viktigaste frågan när man har många. Ensaksrörelser är inte vad som behövs för att tackla de mångsidiga utmaningarna. Vi ska inte bli lite av allt heller. Det är vår styrka och svaghet på samma gång med tanke på att vi ser hur sakerna hänger samman. Du ska kunna leva på din lön och på ett hållbart sätt. Och för att det ska vara möjligt behövs en utbildningsnivå som leder till hög sysselsättning. Vi har en del positiva saker att se fram emot nu, taxilagen ska korrigeras och att läroplikten förlängs är viktigt, trots pandemin eller kanske just därför.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE