Huvudnyheter
24.4.2024 06:20 ・ Uppdaterad: 25.4.2024 12:33
Kvarnström i SDP:s gruppanförande: Inser ni inte att nedskärningar i vården försvagar även rätten till vård på svenska?
Riksdagsledamot Johan Kvarnström höll SDP:s gruppanförande när riksdagen diskuterade oppositionens interpellation om nedläggningen av sjukhus.
Kvarnström inledde sitt anförande med att påminna om att klienterna som ringer till ett hälsovårdscentral ofta får kontakt först flera dagar efteråt. En del måste åka till närmaste jour men också jourerna centraliseras.
– Kampen om närservice pågår, konstaterade Kvarnström.
Nedläggningshotet mot Lojo BB tog han specifikt upp som ett bevis på hur risigt välfärdsområdena ligger till. Lojo sjukhus är det enda i Nyland som har ett certifikat på att sjukhuset är babyvänligt och där tar man hand om över 1 000 förlossningar per år.
– En ansvarsfull regering skulle söka efter en lösning som förbättrar servicen i en sådan här situation. Men vad gör Orpos högerregering? Den förvärrar situationen ytterligare.
Kvarnström påminde om att stora nedskärningar i social- och hälsovårdstjänsterna förekom redan i regeringsprogrammet.
– I ramrian klippte man med Purras sax hundratals miljoner till även om ministeriets tjänstemannakår inte kan säga varifrån man fortfarande kunde hitta ytterligare besparingar.
Kvarnström kritiserade minister Kaisa Juuso för att ha stannat utanför beredningen och följt från sidan hur finländarnas social- och hälsovårdsservice raseras på ett aldrig tidigare skådat sätt.
– Som en del av beredningen av regeringens nedskärningslista publicerades en redogörelse om sjukhus och journät där man föreslog att man drastiskt gallrar bort i sjukhusnätet. Hos folk uppstod det en berättigad oro och ovisshet om huruvida det egna sjukhuset blir kvar och vad servicens täckning i fortsättningen är. Planerna på att lägga ner sjukhus försvårar redan nu rekryteringen av personal.
Kvarnström konstaterade att regeringen hade blivit skrämd av ståhejet och det allra värsta scenariet inte verkar att bli verklighet. Han menade att det är illa nog att Kouvola, Jämsä, Varkaus, Idensalmi och Brahestad kommer att mista sina nattjourer inom primärvården före utgången av nästa år. Förlossningarna och den nattliga verksamheten i operationssalar läggs ned i Salo, Valkeakoski, Nyslott, Oulainen och Kemi.
– Välfärdsområdena kan själva besluta om att fortsätta nattjouren inom primärvården i Nyslott och Kemi. Men hur självständigt kan områdena besluta om dessa saker om inte regeringen beviljar dem tillräcklig finansiering?
Nu orsakar regeringen vårdpersonalen inget mer än stor oro och större arbetsbörda”
Sedan fortsatte Kvarnström på svenska om sparkraven mot vårdsektorn och bristen på arbetsro och tillräcklig finansiering och riktade udden i kritiken specifikt mot SFP.
– Regeringen talar vidare varmt om vårdpersonalen, men vill förbjuda den typ av avtal som senast gav vårdarna rättvisa löneförhöjningar. Nu orsakar regeringen vårdpersonalen inget mer än stor oro och större arbetsbörda, sade Kvarnström.
– Till Svenska folkpartiet i regeringen ställer vi frågan: Inser ni inte att nedskärningar i vården försvagar även rätten till vård på svenska? Detta gäller hur många fina skrivningar om att beakta språkliga rättigheter ni än fått in i regeringsprogrammet och hur många “kompetenscenter” som än upprättas som symbolpolitik, fortsatte Kvarnström.
– Om ni värnade om social- och hälsovården skulle ni underkänna den här regeringspolitiken som vägrar ge välfärdsområdena ens tilläggstid för att inte tala om nödvändiga resurser och som lagstiftningsvägen fortsättningsvis försvagar sjukhusnätet.
Sedan återgick Kvarnström till finska och tog upp försvagningar på hundratals miljoner när det gäller tillgången till läkare, socialvård, personaldimensionering, klientavgifter och finansieringen av organisationer inom social- och hälsovården.
– Det vill säga stora nedskärningar i just den vardagliga viktiga servicen inom primärvården som hjälper att förebygga och underlätta behovet av specialsjukvård eller till exempel tyngre service inom barnskyddet, konstaterade Kvarnström som underströk att regeringen samtidigt både stärker den privata affärsverksamhetens ställning inom vården och försvagar utbildningsmöjligheterna inom vårdsektorn.
– Också vi socialdemokrater känner till det allvarliga ekonomiska läget. Också vi är beredda att förstärka den offentliga ekonomin men med annorlunda värdeval, sade Kvarnström.
– Vi skulle inte lägga ned offentlig service inom social- och hälsovården.
Kvarnström menade att i stället för att utöka misären behöver var och en närservice enligt behov. SDP skulle också tidigarelägga välfärdsområdenas finansiering och förlänga den period som de behöver för att få ekonomin i balans. De val SDP skulle träffa är avsedda att möjliggöra en snabbare tillgång till vård så att hälsoproblemen inte förvärras. SDP skulle också begränsa bruket av hyresfirmor och förbättra vårdens effektivitet.
– Vi skulle ta tillbaka sänkningen av ölskatten och vi skulle inte stöda privat hälsobusiness genom att höja FPA-ersättningar i onödan.
Kvarnström påminde om att kortsiktiga nedskärningar kan i fortsättningen förorsaka långt större kostnader.
– Regeringen måste dessutom avstå från att skrota vårdgarantin och avstå från nedskärningar som riktas mot organisationerna inom social- och hälsovården, fortsatte Kvarnström.
– Ärade talman, eftersom regeringen inte lyssnar på förnuftets röst från oppositionen, understöder den socialdemokratiska gruppen misstroende som har föreslagits av ledamot Berg.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Nyheter
Nyheter