Nyheter
3.4.2020 07:36 ・ Uppdaterad: 3.4.2020 07:36
Kvarnström med i europeiskt upprop för solidaritet: Coronaviruset känner inga gränser – det bör vi inte heller göra
Ett antal beslutsfattare från 25 europeiska länder har gått samman i ett upprop för solidaritet, i coronavirusets fotspår. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) hör till undertecknarna.
Uppropet, som går under namnet Insieme/Together (tillsammans), har undertecknats av 42 nationella beslutsfattare från 25 europeiska länder. Finland representeras utöver Kvarnström även av SFP:s Eva Biaudet.
I uppropet tar beslutsfattarna avstånd från påståendet att globaliseringen har orsakat pandemin. Även om virus kan spridas snabbare i en rörlig värld har världen heller aldrig varit så väl rustad för en global pandemi som just nu – inte minst tack vare starka internationella nätverk och institutioner som Världshälsoorganisationen (WHO).
”Det är slagordet ’tillsammans’ som kommer vara det som avgör hur väl vi klarar av denna kris”
Nu krävs samarbete. Eftersom viruset inte känner några gränser borde inte beslutsfattarna göra det heller.
-Det är slagordet ”tillsammans” som kommer vara det som avgör hur väl vi klarar av denna kris. Tillsammans skall vi förhindra spridning av viruset, genom att ta ansvar för varandra och genom att skydda de svagaste bland oss. Tillsammans kan vi också övervinna de ekonomiska utmaningar som denna kris ställer, säger Kvarnström.
Läs uppropet i sin helhet här.
I uppropet konstateras också att en åtgärd för att hantera viruset varit att stänga gränser inom Europa, i syfte att minska möjliga kontaktpunkter i epidemins förtecken. Undertecknarna konstaterar ändå att det vore ett misstag att tro att nationalstaterna ensamma kan klara de globala utmaningarna.
– För att besegra viruset och dess svåra konsekvenser både socialt och ekonomiskt, måste vi akta oss att stirra oss blinda endast på det som sker på hemmaplan. Vi behöver arbeta tillsammans såsom Nordbor, Europeer och världsmedborgare. Varje människa är lika värdefull, säger Eva Biaudet.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.