Nyheter

Kvarnström om fallet Mäenpää: Inte värdigt denna sal – inte lämpligt någonstans

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP
Johan Kvarnström (SDP) är riksdagsledamot från Nylands valkrets.

Riksdagen debatterade idag åtalsimmuniteten för den sannfinländska riksdagsledamoten Juha Mäenpää, som anklagas för hets mot folkgrupp. FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström uppmanade riksdagen att följa grundlagsutskottets rekommendation att tillåta åtal. 

ABL

 

Mäenpää har anklagats för hets mot folkgrupp för de kommentarer han fällde i juni 2019, då han jämförde asylsökande med ”invasiva arter”. Riksåklagaren har tidigare bett om tillstånd för att väcka åtal mot Mäenpää, men för det krävs riksdagens godkännande.  Omröstningen hålls inkommande fredag, efter att grundlagsutskottet i förra veckan gett sitt godkännande.

 

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) var på plats i plenisalen under onsdagens debatt. Han inledde sitt anförande med att tacka talmannen för påpekandet att Mäenpää genom sitt agerande inte har följt instruktionerna i grundlagen, enligt vilka en riksdagsledamot bör uppträda sakligt och värdigt.

 

– Anförandet som jämförde asylsökande med invasiva arter som ska utrotas är inte värdigt denna sal. Det är inte lämpligt någonstans. Det är avskyvärt att tala om människor på det sättet. Det är också farligt då det skapar en bild där en del människor berövas sina mänskliga rättigheter, sade Kvarnström.

 

 

Han betonade också att riksdagen innehar den lagstiftande makten – inte den dömande. Huruvida Mäenpääs moraliskt förkastliga anförande också är brottsligt är enligt Kvarnström inte riksdagens uppgift att avgöra.

 

– Just för att vi bör hålla hårt fast vid tredelningen av makten och rättsstatsprinciperna är det bäst att nu agera enligt riksåklagarens begäran och att följa grundlagsutskottets rekommendation.

 

–  Så visar vi stöd för vårt system och vår grundlag. Alternativet är att bana väg för en lagtolkning där vi här i salen får häva ur oss vad som helst utan att det leder till rättslig prövning – trots starka misstankar om brott som hets mot folkgrupp.

 

Enligt Kvarnström är det nu riksdagens ansvar att följa grundlagsutskottets rekommendation, i en situation som aldrig borde ha uppstått.

 

– Att i juni i fjol höra anförandet om invasiva arter och invandring var beklämmande. Att ett år senare sätta stopp för rättsväsendets begäran att pröva saken rättsligt är att försvaga vårt systems moraliska bärkraft. Vi må kunna bättre i detta land år 2020.

 

Se Kvarnströms anförande i sin helhet här. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE