Huvudnyheter

Kvarnström: Oppositionens alternativ står sig inte mot regeringen Marin

Foto: Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström kommenterar olika alternativbudgetar från oppositionen.

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) kommenterar oppositionspartiernas alternativbudgetar. Han anser att de har mest en kommunikativ roll om vilka frågor man vill lyfta fram. Krisen har gjort det svårt att göra prognoser.

ABL

 

 

Att Kvarnström är kritisk mot Sannfinländarnas förslag kommer inte som någon överraskning. De prioriterar sina EU- och invandringsfientliga linjedragningar också i kristider:

 

– Sannfinländarna slår föga överraskande mot EU:s återhämtningsfond och invandringen. Vi får vara glada över att de inte är i regeringsställning då värderingarna står för allt annat än samarbete och solidaritet, då krishanteringen och återhämtningen vore omöjlig att fixa med deras verktygslåda. För att inte tala om en rättvis omställning till sann hållbarhet.

 

Mot Samlingspartiets alternativbudget använder Kvarnström begreppet trickle-down-economy. Begreppet är välbekant från Ronald Reagans politik på 1980-talet och innebär en tro på att man satsar på de välbeställda som har råd att göra större investeringar och sedan sipprar välfärden ned till de sämst ställda utan att man behöver ta hänsyn till dem:

 

– Samlingspartiet håller i sin tur fast vid en slags trickle-down-economy-filosofi, vars konkreta åtgärders påstått positiva följder till omfattningen kan ifrågasättas långsiktigt och vilka garanterat inte kunde ha så snabb effekt som partiet nu uppger för att få sin alternativbudgets siffror att stämma.

 

Fast Kvarnström har ingenting positivt att säga om Samlingspartiets ekonomiska linje, berömmer han dem för att de står emot Sannfinländarnas linje att försvara urholkandet av rättsstaten i bland annat Ungern.

 

Kristdemokraterna beskyller Kvarnström att försöka överträffa andra partier i nyliberalism:

 

– Exempelvis den förlängda läroplikten vill partiet slopa. En reform som skulle ge alla en jämlik tillgång till en gymnasie- och yrkesutbildning och göra andra stadiet genuint avgiftsfritt. Detta är i coronakrisen speciellt viktigt då många familjer har det svårt och många löper större risk att förlora jobbet eller ha svårt att komma in på arbetsmarknaden. Beräkningar visar också att reformen skulle förbättra sysselsättningen med fyra procent. Redan en ökning av sysselsättningsgraden med en procent kommer att medföra cirka 700 miljoner euro mera till de offentliga finanserna. Jag tycker vi inte har råd att skjuta upp en sådan här viktig och konkret utbildningssatsning, än mindre inhibera den helt, konstaterar Kvarnström.

 

Med regeringens budgetförslag är Kvarnström nöjd och där ser han en utväg ur pandemikrisens ekonomiska effekter:

 

– Fördelarna med regeringen Marins budgetförslag är handlingskraft, klar krishantering, stabilitet, sysselsättande åtgärder som sänkta dagvårdsavgifter och förlängning av läroplikten, fortsatt stöd till kommunerna och sänkt elskatt för industrin. Det är en kristiders budget, en budget som visar en väg ut ur krisen och har en klar riktning med mer jämlikhet, högre sysselsättning, höjt kunnande och lägre utsläpp som klara mål, avslutar Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE