Huvudnyheter

Kvarnström ordnade speciell och berörande show i Karis

Chris Senn
Johan Kvarnström ordnade en minnesvärd show i Karis.

Det var stora förväntningar i luften och många igenkännande morjens, morjens, när deltagarna i Johan Kvarnströms vänfest i Maarit Feldt-Rantas anda och till hennes ära samlades i det splitternya kulturhuset Fokus i Karis.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Och åhörarna behövde inte bli besvikna. Det ena kulturella bidraget efter det andra avlöste varandra.

Däremellan med inslag av den västnyländska socialdemokratiska riksdagsledamoten Johan Kvarnström som talare med ett bärande politiskt budskap medan speakern Simon Andersson rutinerat höll i trådarna (plus uppträde med såväl sin “Karisfornia soul” som reggae).

I början uppträdde två grupper från dansinstitutet Hurja Piruetti. Den ena dansade till ett suggestivt rött ljus och tankarna gick nästan omedelbart till klassiska West Side Story med sina oförglömliga dansgrupper. Sedan avtackade Johan Kvarnström gruppen med en ros på traditionellt socialdemokratiskt sätt.

Hurja Piruetti uppträder på Vänfesten. (Foto: Chris Senn)

Bland sångartisterna fanns bland annat Thomas Lundin som uttryckte sin stora glädje över att få ge sitt bidrag till vänfesten i Maarit Feldt-Rantas anda. Lundins inslag var en karaokesång med budskapet om hur ett barn behöver kärlek och att man ska dela sina sorger. Sedan följde den finska klassikern ”Toivotaan, toivotaan, toivotaan, että joskus luomme toisenlaisen maan…” , man hoppas att vi en gång ska skapa ett annorlunda land.

Därefter framförde Aila Pääkkö en hälsning från Hangö på Finlands sydspets. Hon kommenterade Karis nya kulturhus Fokus.

– Ett så fint hus har vi inte i Hangö, tyckte Pääkkö som avslutade sin hälsning med vad hon sade att nu är viktigast: “Johan jatkoon!” (Ungefär Johan ska gå vidare, alltså bli återvald).

Johan Kvarnström gav järnet både som artisten Qruu och som politisk talare. (Foto: Chris Senn)

Kvarnström uppträdde sedan med låten “Där vi står nu” som han gett ut som artisten Qruu och dedikerat till sin kärlek Katarina Backas som var på plats med barnen i publiken. Därefter blev det en ny politisk låt, Kvarnströms första på länge, som han framförde tillsammans med Simon “Cstar” Andersson. Den ska släppas med video i mars. Den var energisk och innehöll mycket aktuell politik i raplyrik med attityd på svenska och sångrefräng på finska för fred och mod.

Camilla Grundström som är vice ordförande i stadsstyrelsen i Raseborg hälsade som en mångårig vän till Maarit Feldt-Ranta till publiken.

– Om Maarit från sim molnkant nu ser på Johan Kvarnström skulle hon vara stolt över det han gjort i riksdagen.

Camilla Grundström hälsade till publiken. (Foto: Chris Senn)

Grundström påminde vad Maarit sagt åt henne då det blev klart att hon på grund av sin sjukdom inte mera skulle kandidera för riksdagen.

– Nu måste du göra allt du kan för att Johan Kvarnström ska bli invald till riksdagen, sade Maarit åt mig. Därför hoppas jag att västnylänningarna igen ska visa sitt stöd för Kvarnström, sade Grundström.

Hon läste sedan upp en hälsning från den finlandssvenska författaren Kjell Westö.

Westö ville påminna om att dagspolitiken alltid också är en bild av den samtid där den skapas. Därför är det inte konstigt att vår tids politik så ofta handlar om att synas, att vara ett brand och hur det ser ut.

Enligt Westö behöver vi politiker som vågar prioritera träget arbete istället för snabb synlighet. Det behövs politiker som vågar vara människor, politiker vars medkänsla inte sviktar, folkvalda som håller fast vid kravet på rättvisa, rimlighet och jämlikhet i samhället. Westö berättade att han följt med Johan Kvarnströms arbete och tagit del av hans tankar och ville därför framhålla att denne motsvarar hans uppfattning av hur en politiker bör vara.

Så blev det dags för Johan Kvarnströms festtal.

Han inledde med att säga att vissa tal ska vara skrivna på förhand.

– Det har jag lärt mig av den socialdemokratiska riksdagskollegan Jukka Gustafsson från Tammerfors.

Kvarnström framhöll att vi nu globalt lever i en tid av klimatförändringar och förluster av biologisk mångfald.

– Det är en tid då vi måste ta ansvar och samarbeta. Vi måste skynda på med de omställningar som forskarna sagt i många, många år. Vi har ett ambitiöst mål att hålla fast vid och rättvist förverkliga. Vi ska bli världens mest klimatneutrala välfärdsstat. Det kan inte bli mindre viktigt utan tvärtom.

Kvarnström påminde om att vi alla är trötta på pandemin som hindrade oss att samlas som vi nu gör och vars följder vi länge får tampas med. Dessutom är det krig i Europa.

Samtidigt kunde Kvarnström konstatera att man i Västnyland igen upplever en ny framåtanda i form av såväl nya, pågående som planerade investeringar.

– Vi ska hålla regionens fana högt, eller hur? frågade Kvarnström och fick stöd av publiken.

Han framhöll att tiderna varit och är exceptionella.

– Det är tider då vi behöver varandra, då vi behöver vänskap, samarbete, europeisk enighet samt konstruktiva och demokratiska samtal. Vi behöver genuina människor som ser vad som förenar oss, inte vad som skiljer oss åt, så att vi inte blir nedslagna utan istället motiverade och engagerade.

Kvarnström citerade Michelle Obamas nya bok där hon säger att det att man visar sin glädje för en annan själ, för sitt barn, och för sin kollega har betydelse. Och att lägga sin röst har betydelse. Liksom att hjälpa sin nästa som också har betydelse.

Han påminde om att Maarit Feldt-Ranta alltid betonade att hon var den första generationen finländare som fått gå i grundskola. Annars hade hon inte fått den utbildning som även gav henne en väg ut i Norden.

– Nu ska vi göra vår grundskola till världens bästa igen, framhöll Kvarnström.

Thomas Lundin och Mathias Bäcksbacka leder den avslutande allsången. (Foto: Chris Senn)

Kvarnström hade skrivit en Ukraina-låt som framfördes av döttrarna Agnes (violin och sång) och Siiri Kvarnström (sång).

Avslutningsvis sjöng deltagarna Bob Dylans berömda sång “Blowin´ in the wind”.

– För fred och för vänskap, som Johan Kvarnström sade i sina uppmuntrande ord.

Därefter var det dags för publiken att söka sig hemåt i den vintriga februarinatten.

– Det här var en bra men lite annorlunda valfest, konstaterade den i Ekenäs bosatte socialdemokratiske veteranen Paul Biri som körde hem Arbetarbladets utsände reporter.

– Det var inte ett traditionellt valmöte utan mera en föreställning som med sina musikinslag också vände sig till ungdomen och till framtiden, tyckte Biri.

Och det har han nog alldeles rätt i.

Kvällen gav 520 euro till Maarit Feldt-Rantas ungdomspris.

Henrik Helenius

UPPDATERING 13.2 klockan 10.30 om insamlingen till ungdomspriset.

UPPDATERING 13.2 klockan 11.00 om Ukraina-låten.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE