Huvudnyheter

Kvarnström på FSD:s styrelsemöte: “Familjeledighetsreformen är en till stor milstolpe”

Foto: Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström inledde om det politiska läget på FSD:s styrelsemöte.

På FSD:s styrelsemöte den 22 september höll riksdagsledamot Johan Kvarnström inledningen om det politiska läget som vanligt. Han uttryckte sin glädje över familjeledighetsreformen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Familjeledighetsreformen är en milstolpe att notera en dag som denna då propositionen getts till riksdagen. Den är en bra kompromiss, inte perfekt, men propositionen har blivit bättre under utlåtanderundorna, sade Kvarnström.

 

Riksdagsledamoten var nöjd med regeringens reformarbete och såg familjeledighetsreformen som en bra fortsättning på det effektiva reformarbete som tidigare gett resultat i form av bland annat den utvidgade läroplikten och hela social- och hälsovårdsreformen.

 

Om budgetförhandlingarna sade han att det beror på vad man väljer att betona om det är klimat, sysselsättning eller skatter som lyfts fram. Olika partier betonar olika frågor som det centrala i förhandlingarna. Han var nöjd med pengarna som Finlands Akademi ska få men var orolig över polisens resurser. Även om anslaget är högt så täcker det enligt Kvarnström inte polisens ökade utgifter.

 

–Det handlar om polisens verksamhetsförutsättningar. Det förebyggande arbetet lider nu. Det finns en stark socialdemokratisk aspekt här. Trygghet får inte vara något man får om man har råd med det, konstaterade Kvarnström.

 

När det gäller klimatfrågan uppfattar Kvarnström strävan som genuin i alla regeringspartier även om det funnits olika uppfattningar om medlen. Han var också optimistisk när det gäller att uppnå trafikens klimatmål. Han betonade att klimatomställningen bör ske på ett socialt rättvist sätt och inte så att skatter höjs och mindre bemedlade drabbas utan att utsläppen minskar.

 

Hushållsavdraget är något vars vikt SFP har betonat men Kvarnström uttryckte oro över att en höjning samtidigt ökar ojämlikheten om inte låginkomsttagare kan använda motsvarande stöd.

 

Utflyttningsskatt, eller så kallad värdestegringsskatt, uppfattade han däremot som en positiv sak – som dock väckt många missförstånd i debatten där många missat vad skatten handlar om.

 

– Det leder också till att stoppa skatteflykten och det är en viktig del av vår kamp, betonade Kvarnström.

 

Kjell Grönqvist från Sibbo höll med Kvarnström när det gäller vikten av att trygga resurserna för polisen, medan Marianne Laxén från Helsingfors tog fasta på betydelsen av regeringens strukturella reformer.

 

Jacob Storbjörk från Jakobstad uttryckte oro över Kronoby som ligger mellan två välfärdsområden nu när de kommer till stånd i och med social- och hälsovårdsreformen.

 

– Mellersta Österbotten kunde bra bli en del av Österbottens välfärdsområde, funderade Storbjörk.

 

Mats Lagerstam från Raseborg var nöjd med hur mycket uppmärksamhet polisens situation hade fått och hoppades på en positiv utgång i förhandlingarna.

 

Peter Sjökvist från Närpes var nöjd med vad regeringen hittills har åstadkommit och Elin Härmälä från Pedersöre uttryckte oro över Senatsfastigheters stigande hyror för offentliga utrymmen.

 

Styrelsemötet kom fram till att Nils-Johan Englund utses till verksamhetsledare och FSD utlyser en ny tjänst, organisationssekreterare.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE