Nyheter

Kvarnström (SDP): Hanaholmeninitiativet bygger broar för bättre beredskap

Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Johan Kvarnström tackar Finlands och Sveriges statsministrar för det starka stödet för Hanaholmeninitiativet.

Idag offentliggjordes ett initiativ till ett nytt sektoröverskridande bilateralt krisberedskapsprogram för att den civila krishanteringsförmågan i Finland och Sverige. Hanaholmeninitiativet som det låtits kallats har starka uppbackare i statsminister Sanna Marin (SDP) och statsminister Stefan Löfven (S). Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) tackar statsministrarna för det starka stödet.

ABL

 

 

-Det senaste året har visat att det behövs bättre koordinering bland de nordiska länderna för att vi gemensamt skall klara av att hantera olika typer av krissituationer. Detta är något som diskuterats bland annat mycket i Nordiska rådet den senaste tiden, säger riksdagsledamot Kvarnström (SDP).

 

Våra två länder utgör nu ledstjärnan i det nordiska arbetet kring krisberedskap”

 

Den civila krishanteringsförmågan innefattar bland annat hanteringen globala pandemier så som den pågående Coronakrisen. Men även klimatrelaterade kriser som bränder och översvämningar till cyberhot.

 

-Jag tror detta initiativ kan leda till många konkreta resultat, strategier och nya samarbetsformer. Våra två länder utgör nu ledstjärnan i det nordiska arbetet kring krisberedskap, anser Kvarnström.

 

Initiativet är taget av Hanaholmen, samarbets- och kulturcentrum för Sverige och Finland, och genomförs i samarbete med Försvarshögskolan i Sverige och Säkerhetskommittén i Finland. Kvarnström är själv styrelsemedlem i Kulturfonden för Sverige och Finland, som är Hanaholmens huvudman.

 

-Det är helt naturligt att initiativet bär Hanaholmens namn. I över 45 år har Hanaholmen stått som symbol för det goda och fruktbara samarbetet mellan Finland och Sverige.  Hanaholmens verksamhet fortsätter förena våra två länder, berättar Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE