Nyheter

Kvarnström: Strejkarna har rätt – staten som ägare måste ingripa i Postens agerande

Foto: Jukka-Pekka Flander

Det är hög tid att staten ger Posten klara besked om att avtalsshoppandet inte är okej, enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

ABL

 

Ministern med ansvar för ägarstyrning, Sirpa Paatero (SDP), sade i september att Postens styrelse åtnjuter ägarens (statens) förtroende om saker framskrider i samförstånd. Hon hänvisade då till att beslutet att skjuta upp frågan om att byta kollektivavtal för en del av Postens anställda till höstens avtalsförhandlingar.

 

-Nu är det uppenbart att arbetsgivarsidan inte har frångått tanken på avtalsshoppande, varpå mångas löner riskerar sjunka drastiskt. Jag tror och litar på att staten med en socialdemokratiskt ledd regering ser över vad ägaren ger för direktiv till Postens ledning.

 

-Det är viktigt att arbetstagare kan lita på att lönerna inte sjunker med tiotals procent, att de kan planera sina liv. Staten måste ha en ägarstyrning som föregår med gott exempel, annars kan vi inte förvänta oss eller kräva bättre agerande av andra bolag heller. Situationen väcker frågor om Postens roll och avkastningskrav. Dessa är viktiga, men kräver tid för en grundlig behandling. Nu gäller det att snabbt lösa en akut konflikt som skadar Finland. All heder åt arbetstagarna som står på sig! säger Johan Kvarnström (SDP).

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE