Huvudnyheter
1.4.2022 12:30 ・ Uppdaterad: 1.4.2022 12:30
Kvarnström uttrycker sitt stöd till de strejkande vårdarna
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) har uttryckt sitt stöd till vårdarstrejken.
– Det förefaller uppenbart att förslaget som arbetstagarsidan förkastade inte var en tillräcklig kompromiss. Löntagarsidans föreslagna och absolut nödvändiga löneprogram fanns inte med, konstaterar Kvarnström i ett uttalande.
Enligt Kvarnström blir situationen fullständigt ohållbar för hela samhället, om man inte åtgärdar grundproblemet och förbättringarna av arbetsvillkoren är för långsamma. Han påtalar både orättvisan och den ökande vårdarbristen.
– Lägg till att coronapandemin har tärt hårt på vårdpersonalens krafter, plus än en gång visat hur otroligt viktigt och livsavgörande arbete det handlar om. Och den krisen är ingalunda över.
Att vårdarna ska orka i jobbet är enligt Kvarnström hela samhällets gemensamma angelägenhet och välfärden äventyras utan en klar förbättring.
– Det sägs ofta att staten och politiker inte ska blanda sig i arbetsmarknadsförhandlingar. Det stämmer i stort så länge vi inte har trepartssamarbete. Ett sådant är vi i SDP för. Men det går inte så länge arbetsgivarsidan inte är med. Vi behöver ändå aktivt axla ansvar genom resursering och lagstiftning för att stödja vårdsektorns personal. Det här har gjorts och görs, men det har inte gett tillräckligt resultat än, inte för att gynna en överenskommelse på arbetsmarknadssidan om rejäla löneförhöjningar, fortsätter Kvarnström.
Till exempel skiftesarbetet som skadar arbetstagarens hälsa är något som enligt Kvarnström bör beaktas bättre.
– Ett bättre kompromissförslag är ett naturligt nästa steg i den akuta krisen, på sikt behövs en återgång till trepartssamarbete och en gemensam syn på hur vi löser problemet aktivt, inte strategiskt på lång sikt, utan med konkreta steg varje år, konstaterar Kvarnström.
Till ABL påminner Kvarnström om diskussionerna som fördes på FSD:s senaste kongress i Vanda.
– Vi kom fram till att vi måste ta ställning av moraliska skäl, betonar Kvarnström. Enligt honom är frågan om vårdarnas löner kulturellt en mycket stor sak och dessutom skiljer sig lönenivån markant i nordisk jämförelse. Många har påpekat att situationen är allra värst inom hemvården.
– Det är alltid viktigt att undvika att människor dör samtidigt som man inte får äventyra strejkrätten, kommenterade Kvarnström social- och hälsovårdsministeriets lagberedning som gäller att trygga patientsäkerheten i situationen som uppkommer i och med strejken. Han betonar ansvaret som arbetsgivarsidan har när det gäller att trygga patientsäkerheten.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.