Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Kylmä arvio tutkijalta: ”Hänen uusi linjansa on pitää kaikkia pelon vallassa”

Lehtikuva
Krystsina Tsimanouskaja.

Vaikka Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavan Aljaksandr Lukashenkan kaatuminen ei ole juuri nyt näköpiirissä, valkovenäläisen pikajuoksijan Krystsina Tsimanouskajan tapaus on esimerkki virheistä, joita maan epäpätevä sekä suorastaan ”hysteerisessä” tilassa oleva hallinto on taipuvainen tekemään. Näin arvioi vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lukashenkan julistautuminen noin vuosi sitten sitten pidettyjen vilpillisten presidentinvaalien voittajaksi käynnisti Valko-Venäjällä laajoja mielenosoituksia. Itsevaltiaan päivien arvioitiin olevan pian ohi, mutta vuotta myöhemmin Lukashenka pitää yhä tiukasti kiinni vallasta.

Tutkija Nizhnikau kuvailee Valko-Venäjän olevan käymässä läpi ”vastavallankumouksellista” vaihetta. Vallanvaihtoa tavoitelleen opposition tavoite on jäänyt toteutumatta ja Lukashenka haluaa kitkeä pois kaiken todellisen, tai kuvitellun, vastarinnan itseään kohtaan.

–  Hänen uusi linjansa on pitää kaikkia pelon vallassa, Nizhnikau sanoo.

Niinpä Lukashenkan hallinto on esimerkiksi hyökännyt monien kansalaisjärjestöjen, myös ei-poliittisten, kimppuun sekä käytännössä lopettanut journalismin harjoittamisen Valko-Venäjällä.

Täydellinen välirikko lännen kanssa

Tutkijan mukaan vedenjakaja oli oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin kaappaaminen Minskiin Ryanairin lennolta viime toukokuussa. Vielä alkuvuodesta Lukashenka oli vihjaillut halustaan normalisoida suhteita länsimaiden kanssa, ja myös lännestä oli saatu Nizhnikaun mukaan merkkejä valmiudesta hyväksyä asiaintila Valko-Venäjällä.

–  Pratasevitshin tapaus katkaisi täydellisesti kaikki mahdollisuudet uuteen lähentymiseen lännen kanssa, Nizhnikau sanoo.

Täydellinen välirikko merkitsi kahta asiaa: yhtäältä pidäkkeet Valko-Venäjän opposition kohtelun koventamiselle poistuivat ja toisaalta Lukashenkalle tuli entistä tärkeämmäksi varmistaa pysyminen ainoan tukijansa Venäjän ja Vladimir Putinin suosiossa.

Lukashenkan puheet ja toimet myötäilevät nyt täydellisesti Putinin kertomusta Venäjää uhkaavasta lännestä. Mutta vaikka Lukashenka on valmis alistamaan Valko-Venäjän ulkopolitiikan kokonaan Venäjälle, maiden konkreettista yhdistymistä ei Nizhnikaun mukaan ole näköpiirissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE