Politiikka

Kylmää vettä Lex Malmi -kansalaisaloitteen päälle – valiokunta: Aloite hylättävä

Ella Kaverma
Ella Kaverma
Ella Kaverma

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta ehdottaa, että Helsingin Malmin lentokentän ilmailutoiminnan säilyttämistä vaatinut kansalaisaloite hylätään.

Valiokunnan mukaan ei ole asianmukaista, että eduskunta puuttuisi Helsingin kunnalliseen itsemääräämisoikeuteen asiassa. Valiokunta arvioi aloitteen ongelmalliseksi myös siitä näkökulmasta, että asiassa toimittaisiin vastoin jo tehtyjä sopimuksia Helsingin kaupungin ja valtion välillä.

Valiokunta kuitenkin ehdottaa, että eduskunta edellyttäisi hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi.

Valiokunnan mietintö tulee eduskunnan suuren salin käsittelyyn lähiaikoina.

Helsingin Malmin lentokentälle ja sitä ympäröiville alueille on kaavailtu suurta määrää uusia asuntoja lähivuosikymmeninä.

Kentän kohtalo päätyi alkuvuodesta 2017 keskelle kiivasta eduskuntakeskustelua Lex Malmi -kansalaisaloitteen myötä. Aloitteessa esitetään, että valtio pakkolunastaisi kentän rakennuksineen Helsingiltä. Siinä siis käytännössä halutaan, että valtio puuttuisi Helsingin oikeuteen päättää alueen käytöstä.

Myös perustuslakivaliokunta ottanut kantaa.

Aikaisemmin myös eduskunnan perustuslakivaliokunta on ottanut kantaa aloitteeseen.

Perustuslakivaliokunta arvioi aloitetta kunnallisen itsehallinnon kannalta. Kysymys on myös siitä, miten on arvioitava ehdotusta, jossa yleisen lain sijaan ehdotetaan säädettäväksi yksittäisen hallintoasian ratkaiseva erityislaki.

Perustuslakivaliokunnan mielestä ehdotetun kaltaisen lain säätäminen kaavapäätöksen tosiasialliseksi muuttamiseksi ei ole ongelmitta sovitettavissa yhteen kunnallisen itsehallinnon kanssa. Perustuslakivaliokunnan käytännössä yksittäistapauksellisten lakien säätämistä on pyritty välttämään. Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan pidä kansalaisaloitetta edellä todetuin osin suoranaisesti perustuslain vastaisena.

Koska lainsäädännössä on perustuslakivaliokunnan mielestä yleisesti syytä pyrkiä johdonmukaisuuteen ja vakauteen ei tehtyjen hallintopäätösten muuttaminen kansalaisaloitteen keinoin kuitenkaan luontevasti sovi kansalaisaloiteinstituution tarkoitukseen nostaa uusia kysymyksiä poliittisen keskustelun kohteeksi.

Aloitteen sisältämä lakiehdotus ei täytä sitä perustuslain vaatimusta, jonka mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Aloitteen sisältämässä lakiehdotuksessa on perustuslakivaliokunnan mielestä paljon korjattavaa, jotta se voitaisiin ylipäänsä säätää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat