Politiikka

Perustuslakivaliokunta otti kantaa Lex Malmi -kansalaisaloitteeseen

Ella Kaverma
Ella Kaverma
Ella Kaverma

Perustuslakivaliokunnan lausuntoLex Malmi -kansalaisaloitteen perustuslainmukaisuudesta on valmistunut.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan uuden lain säätämistä Malmin lentokentästä. Helsingin kaupunki omistaa alueen ja Helsingin kaupunginvaltuusto on kansalaisaloitteen laatimisen jälkeen hyväksynyt uuden yleiskaavan alueelle ja alue on osoitettu asuntorakentamiseen.

Perustuslakivaliokunta on arvioinut aloitetta kunnallisen itsehallinnon kannalta. Kysymys on myös siitä, miten on arvioitava ehdotusta, jossa yleisen lain sijaan ehdotetaan säädettäväksi yksittäisen hallintoasian ratkaiseva erityislaki.

Perustuslakivaliokunnan mielestä ehdotetun kaltaisen lain säätäminen kaavapäätöksen tosiasialliseksi muuttamiseksi ei ole ongelmitta sovitettavissa yhteen kunnallisen itsehallinnon kanssa. Perustuslakivaliokunnan käytännössä yksittäistapauksellisten lakien säätämistä on pyritty välttämään. Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan pidä kansalaisaloitetta edellä todetuin osin suoranaisesti perustuslain vastaisena.

Koska lainsäädännössä on perustuslakivaliokunnan mielestä yleisesti syytä pyrkiä johdonmukaisuuteen ja vakauteen ei tehtyjen hallintopäätösten muuttaminen kansalaisaloitteen keinoin kuitenkaan luontevasti sovi kansalaisaloiteinstituution tarkoitukseen nostaa uusia kysymyksiä poliittisen keskustelun kohteeksi.

Aloitteen sisältämä lakiehdotus ei täytä sitä perustuslain vaatimusta, jonka mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Aloitteen sisältämässä lakiehdotuksessa on perustuslakivaliokunnan mielestä paljon korjattavaa, jotta se voitaisiin ylipäänsä säätää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat