Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Kysely: ilmastotoimia tekevien työpaikkojen osuus kasvanut – työntekijöiden osaamiseen ei kuitenkaan satsata

Arja Jokiaho

Kaksi kolmasosaa (67 prosenttia) SAK:laista luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikallaan on pantu toimeen ilmastonmuutosta hillitseviä toimia viimeisten kahden vuoden aikana.

Demokraatti

Demokraatti

Ilmastotoimia tekevien SAK:laisten työpaikkojen osuus on kasvanut nopeasti, sillä vuonna 2019 vastaava osuus oli 44 prosenttia.

Eniten on yleistynyt tuotannon tai toiminnan muuttaminen materiaalitehokkaammaksi. Myös uusiutuvan energian käytön lisääminen sekä tuotannon tai toiminnan muuttaminen energiatehokkaammaksi ovat lisääntyneet selvästi.

SAK:n johtava asiantuntija Pia Björkbacka on ilahtunut, että työpaikoilla on siirrytty entistä vaikuttavampiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hän peräänkuuluttaa vaikuttavia toimia myös poliittisilta päättäjiltä.

– On sinänsä myönteistä, että Orpon-Purran hallituksen energia- ja ilmastotoimien ytimessä on teollisuuden lisäinvestointien edistäminen energiamurroksen mahdollistamiseksi. Valitettavasti se ei riitä kunniahimoiseksi ilmastopolitiikaksi, Björkbacka toteaa tiedotteessa.

Lisätoimia tarvitaan hänen mukaansa erityisesti liikenne- ja maatalouspäästöjen vähentämiseksi sekä maankäyttösektorin nielujen vahvistamiseksi.

Hallitusohjelmasta puuttuvat lisäksi kokonaan työntekijöiden aseman huomioivat oikeudenmukaiset ilmasto- ja energiatoimet.

VIIDENNES luottamushenkilöistä arvioi tänä vuonna työpaikkansa työntekijöiden tarvitsevan ilmastoimia koskevaa koulutusta. Näistä työpaikoista kuitenkin vain 18 prosenttia on tällaista koulutusta järjestänyt.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei onnistu ilman osaavia työntekijöitä. Työntekijöille on annettava oikeus ja resurssit hankkia työn ohessa taitoja, joita ilmastotoimien vuoksi muuttuvassa työssä tarvitaan tai joiden avulla he voivat siirtyä kokonaan uuteen työhön. Tähän tarvitaan sekä työnantajan että valtion toimia, Björkbacka tähdentää.

Luottamushenkilöiden ja työnantajan välinen vuoropuhelu ilmastonmuutoksen hillitsemisestä on myös yleistynyt vuoden 2019 jälkeen.

UUSIMMASSA kyselyssä kuitenkin vain 14 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että henkilöstö tai luottamushenkilöt ovat päässeet mukaan päättämään työpaikan ympäristötoimista.

– Työntekijöille oikeudenmukaiset toimet ovat välttämätön osa onnistunutta siirtymää vähähiiliseen yhteiskuntaan. Työntekijät ja ammattiliitot on otettava mukaan suunnittelemaan ilmastotoimia ja päättämään niistä yhdessä työnantajien ja julkisten toimijoiden kanssa, Björkbacka toteaa.

SAK:n luottamushenkilöpaneelin kyselyyn vastasi 927 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua vuonna 2023 ja 883 vuonna 2019. Vastaukset kerättiin molempina vuosina lokakuun aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE