Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

12.4.2025 04:00 ・ Päivitetty: 11.4.2025 15:17

Kysely: Jopa kuntapolitiikasta kiinnostuneet kokevat kuntademokratian etäiseksi

Arja Jokiaho

Suomalaisten enemmistö kokee kuntansa päätöksenteon ja hallinnon itselleen etäiseksi. Silti kiinnostus kunnallista päätöksentekoa kohtaan on laajaa, ja moni uskoo voivansa vaikuttaa äänestämällä, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan teettämä arvo- ja asennetutkimus kertoo, että kolme viidesosaa suomalaisista kokee oman kuntansa päätöksenteon ja hallinnon itselleen hyvin etäiseksi. Etäisyyden tunne on kuitenkin hieman vähentynyt vuodesta 2017.

SAMAAN aikaan runsas puolet kansalaisista ilmoittaa olevansa kiinnostuneita oman kuntansa päätöksenteosta ja seuraavansa sitä aktiivisesti. Myös kuntapolitiikasta kiinnostuneet kokevat sen usein etäiseksi.

-  Kunnallista päätöksentekoa ei ole tehty helpoksi seurata. Kiinnostus kasvaa iän, koulutuksen ja aseman mukana. Tämä kertoo siitä, että kunnallispolitiikan seuraaminen vaatii resursseja, tulkitsee Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Puolella suomalaisista on käsitys, että kuntavaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa omiin elinoloihinsa ja hyvinvointiinsa vähintään melko paljon. Osuus on suurempi kuin eduskunta-, alue- tai presidentinvaaleissa.

TUTKIMUS nostaa esiin myös huolia kuntapolitiikan uskottavuudesta. Hieman yli puolet suomalaisista katsoo, että kuntien päätöksentekoelimissä on liikaa kuntien omia työntekijöitä päättämässä omista ja kollegoidensa asioista.

Aluevaalit jäävät nyt saatujen tulosten mukaan selvästi muiden vaalien varjoon. Vain neljännes vastanneista uskoo voivansa vaikuttaa aluevaalien kautta omaan elämäänsä, kun taas kaksi kolmasosaa ei näe niillä olevan vaikutusta.

ALUEVAALEJA pidetään jopa presidentinvaalia merkityksettömämpinä omien elinolojen kannalta.

Evan kyselyyn vastasi Taloustutkimuksen internetpaneelissa runsaat 2  000 ihmistä maaliskuussa. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18-79-vuotiasta väestöä. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2-3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU