Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Kysely: vientimallilla on surkean vähän kannattajia – ”Lain voimaantulo valitettavasti tietäisi palkkavaaleja”

Arja Jokiaho

Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamalle niin sanotulle vientivetoiselle palkkamallille ei ole kansan enemmistön tukea.

Demokraatti

Demokraatti

Tämä selviää Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n teettämästä kyselystä. Sen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista puoltaisi hallituksen vientimallilakiesitystä, jonka mukaan vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille.

Suomalaisten mielestä vientialojen kilpailukyky täytyy ratkaista muilla keinoilla kuin heikentämällä opettajien palkkakehitystä. Peräti 72 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että opettajien palkkakehitystä ei saa heikentää vetoamalla vientialojen kilpailukykyyn ja kansantalouden kestävyyteen. Vain 18 prosenttia suhtautuu heikentämiseen myönteisesti.

– On selvää, että vientimallilailla ei ratkaista sen paremmin vientialojen kilpailukykyä kuin julkisen talouden haasteitakaan. Sen sijaan lailla heikennetään merkittävästi opetus- ja tutkimusalan työn houkuttelevuutta ja alan arvostusta. Tähän meillä Suomessa ei ole varaa; koko menestyksemme rakentuu koulutuksen ja osaamisen varaan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa tiedotteessa.

Hän näkee kansan olevan selvästi OAJ:n kanssa samaa mieltä siitä, ettei hallituksen ole järkevää puuttua lailla palkkaneuvotteluihin.

– Vientimallilain voimaantulo valitettavasti tietäisi palkkavaaleja, ja valmistautuminen siihen on aloitettu.

MYÖS OPETTAJIEN palkkakehitykseen suomalaisilla on kyselyn perusteella selvä kanta: opettajien palkkaerojen korjaaminen suhteessa vientialoihin täytyy olla mahdollista. Lähes 60 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että palkkaeroja on voitava korjata. Vain reilu kymmenen prosenttia tukee hallituksen tavoitetta vaikeuttaa huomattavasti palkkaerojen korjaamista.

– On hienoa huomata, että suomalaiset näkevät opettajien työn vaativuuden ja merkityksen ja heille halutaan oikeudenmukainen palkkakehitys. Emme todellakaan voi pysyvästi lukita opettajien palkkakehitystä heikommaksi kuin vientialoilla, Murto toteaa.

Hän muistuttaa, että opetusalalla ja julkisella sektorilla ei ole vastaavia palkkaliukumia kuin yksityisellä sektorilla ja vientialoilla.

– Opetus- ja tutkimusalalla pitää olla jatkossakin mahdollisuus korjata vientialoja ja yksityistä sektoria heikompaa palkkakehitystä.

VALTAKUNNANSOVITTELIJA halutaan kyselyn mukaan säilyttää puolueettomana ja riippumattomana. Vain 17 prosenttia vastanneista kannattaa lakia, joka rajoittaa valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksia.

Murto painottaa, että vientimallilaki rajoittaa sopimusvapautta.

– Lain myötä työnantajan intressi neuvotella pienenee merkittävästi. On jopa todennäköistä, että työnantajat vievät neuvottelut entistä useammin sovittelijalle tietäen, että laki on työnantajan puolella. Sopimusten kehittäminen myös vaikeutuu, kun katse kohdistuu vain yleisen linjan määrittelyyn.

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Aula Research. Siihen vastasi noin 1  500 täysi-ikäistä mannersuomalaista lokakuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE