Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kysymyksessä on yritys johtaa harhaan” – Jaakonsaari: Tämä on muuttunut Suomen EU-politiikassa

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari peräänkuuluttaa rehellisyyttä EU-politiikkaan.

Monissa EU-maissa jäsenmaiden hallituksilla on kaksoistrategia: huonot asiat johtuvat EU:sta ja hyvät asiat ovat hallituksen ja ministereiden  omaa ansiota. Kaksilla raiteilla ajaminen ja EU:n syntipukkiroolin korostaminen on hämmästyttävän yleistä, SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kirjoittaa blogissaan.

Erityisesti  Britanniassa poliitikkojen höystämä ja median tukema EU-syyttely ja irvailu on ollut Jaakonsaaren mukaan suosittu kansanhuvi.

Suomessa asiat ovat toisin vai ovatko? Jaakonsaari kysyy.

Tähän saakka Suomen EU-politiikka on ollut hänen mukaansa melko rehtiä ja rehellistä riippumatta hallituspohjasta.

– Ilmeisesti eduskunnan merkittävä rooli EU-päätöksenteossa ei ole antanut mahdollisuuksia esiintyä EU-näyttämöllä ja kotimaassa eri hatut päässä. Jokainen ministeri joutuu ennen ja jälkeen neuvoston kokousta Suuren valiokunnan tarkkaan syyniin. Kaksoishatutus paljastuu nopeasti myös median ja lobbareiden toimesta, Jaakonsaari kirjoittaa.

– Nyt tilanne on muuttunut selvästi. Juha Sipilän hallituksen ministeri tulee tv-kameroiden eteen ja selittää hankalaa päätöstä EU:lla. EU vaatii  hallintarekisterilakia, EU vaatii metsähallituksen yhtiöittämistä. EU vaatii sitä ja tätä.  Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että kysymyksessä on yritys johtaa harhaan sekä kansanedustajia että yleistä mielipidettä.

Suomen hallituksen omissa käsissä on myös se, kuka pääsee terveysalalle kilpailemaan, kuka ei – vai pääseekö kukaan.

Lisää aiheesta

Jaakonsari korostaa, että Suomen hallituksen omissa käsissä on myös se, kuka pääsee terveysalalle kilpailemaan, kuka ei – vai pääseekö kukaan.

– Normaali EU:n kilpailulainsäädäntö ei koske aloja, jotka ovat sisämarkkinoiden ulkopuolella. Näitä ovat vesi, terveys, sosiaaliturva ja koulutus. Myös kauppasopimuksissa on ollut tähän saakka ollut tapana jättää julkiset palvelut  sopimuksen ulkopuolelle.

Entä mitä tapahtuu, jos Sipilän hallitus ehtii yksityistää palvelut? Jaakonsaari kysyy.

– Silloinkin voi rajata kilpailua, jos poliittista tahtoa on, hän vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE