Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Kyynelkaasua, pippurisumutetta, kumiluoteja… – Amnesty pöyristyi poliisin kovista otteista Yhdysvalloissa

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Nathan Howard

Yhdysvalloissa poliisi ja muut viranomaiset ovat syyllistyneet liialliseen voimankäyttöön rasismia vastustaneita mielenosoittajia kohtaan, arvioidaan Amnesty Internationalin tuoreessa raportissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ihmisoikeusjärjestön mukaan fyysistä väkivaltaa, kyynelkaasua, pippurisumutetta ja esimerkiksi kumiluoteja oli käytetty pääasiassa rauhanomaisia protestoijia vastaan.

Mielenosoittajien lisäksi viranomaisten liiallinen voimankäyttö on Amnestyn mukaan kohdistunut myös lääkintähenkilökuntaan, toimittajiin ja ihmisoikeustarkkailijoihin.

Järjestön raportissa käytiin läpi 125 voimakäyttötapausta touko-kesäkuun vaihteessa eri puolilla Yhdysvaltoja järjestetyissä Black Lives Matter -mielenosoituksissa.

Amnestyn mukaan erityinen ongelma on kyynelkaasun ja pippurisumutteen vastuuton käyttö. Ne vaikeuttavat hengittämistä sekä saavat ihmiset yskimään ja haukkomaan henkeä, mikä on omiaan lisäämään koronaviruksen leviämisriskiä, järjestö muistuttaa.

Amnesty vaatii Yhdysvaltain poliisivoimia, hallintoa ja kongressia parantamaan viranomaisten toimintaa mielenosoitusten hallinnassa.

Mahdollisesti tappavan voiman käyttö pitäisi esimerkiksi rajata laissa selkeästi viimeiseksi toimintavaihtoehdoksi tilanteissa, joissa jonkun henki on välittömästi uhattuna.

Ihmisten oikeus osoittaa rauhanomaisesti mieltään tulee myös taata ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet viranomaiset pitää saada vastuuseen toiminnastaan, järjestö huomauttaa.

Amnestyn selvitykseen rasismin vastaisista mielenosoituksista haastateltiin 50:tä henkilöä, muun muassa mielenosoittajia ja toimittajia, sekä käytiin läpi tapahtumista taltioitua kuvamateriaalia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE