Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Lääkäripula koettelee jo Helsinkiäkin – avautuminen: ”Potilasturvallisuus vaarantuu toistuvasti”

Istock

Jo vuosia jatkunut valtakunnallinen lääkäripula koettelee jo Helsinkiä. Lääkäriliiton tuoreiden tietojen mukaan pelkästään terveyskeskuksissa oli lokakuun alussa hoitamatta melkein 300 tehtävää eri puolilla maata. Määrä kasvoi verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2018.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Alueelliset erot ovat suuret. Eniten terveyskeskuslääkäreitä suhteessa vakanssien määrään puuttuu Kainuun sairaanhoitopiiristä, jossa lokakuussa oli avoinna melkein kolmannes viroista. Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon terveyskeskusten lääkärivaje oli lähes 20 prosenttia, Vaasan sairaanhoitopiirissä kymmenen prosenttia.

Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Lapissa ja Hämeessä virkoja oli auki vain vähän. Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä eli Hus-alueella lääkärivaje oli noin kahdeksan prosenttia.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen arvioi, että pelkästään Helsingin terveysasemilla on tällä hetkellä auki 60–70 avoinna olevaa lääkärin tehtävää. Päälle tulevat vielä sairaaloiden virat.

– Kilpailu lääkäreistä on kovaa. Heitä ei ole riittävää määrää saatavilla.

Sairaaloiden lääkäritilanteen tietojen keruu viime vuodelta on yhä kesken, kerrotaan näitä tilastoja kokoavasta Kuntatyönantajista.

Helsingin Laakson lääkärit vetoavat potilasturvallisuuteen

Helsingin Laakson sairaalan lääkärit ovat erittäin huolissaan sairaalan pitkään jatkuneesta ja yhä pahenevasta lääkäripulasta, joka on heidän mukaansa johtanut potilasturvallisuuden vaarantumiseen.

Laakson lääkärit ovat lähestyneet muun muassa Helsingin johtoa ja kuntapoliitikkoja ja kertoneet lääkäripulan vaikutuksista.

– Tämän seurauksena me apulaisylilääkärit ja osastonlääkärit olemme jo parin vuoden ajan tehneet työtä jaksamisemme äärirajoilla, ja nyt olemme kriisitilanteessa, lääkärit toteavat kirjelmässään.

Lääkärien mukaan lisätyövoiman saamiseksi on tehty vuosien aikana paljon töitä, mutta siitä huolimatta lääkäripulaa ei ole saatu ratkaistua. Edes ostopalveluyritysten kautta ei ole saatu riittävästi väkeä.

Toiminnan supistamiseen?

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo, että Laakson tilannetta on yritetty ratkaista esimerkiksi rekrytointia tehostamalla ja palkankorotuksilla. Pikkarainen vastaa muun muassa Laakson, Malmin ja Suursuon sairaaloista.

Laakson sairaalan virkavapaalla oleva ylilääkäri Kaisa Halinen sanoo, että hänen työajastaan kului merkittävä osa lääkärivajeen ratkomiseen. Hän kertoo viestittäneensä kaupungin organisaatiossa ylöspäin Laakson ”haasteista”.

Laakson lääkärit vaativat, että sairaalan työolosuhteita on parannettava nopeasti, jotta potilaat saavat jatkossakin korkeatasoista hoitoa.

– Mikäli lääkärivaje edelleen jatkuu, emme näe muuta mahdollisuutta kuin ehdottaa sairaalan toiminnan supistamista sulkemalla vuodeosastoja. Tilannetta sairaalassa hankaloittaa lisäksi, että pulaa on myös hoitajista, lääkärit toteavat.

Potilasturvallisuuden vaarantumisesta eri näkemykset

Laakson lääkärien ja johtotason näkemykset potilasturvallisuudesta poikkeavat toisistaan. Lääkärit toteavat, että Laaksossa hoidettavat potilaat ovat yhä monisairaampia ja haastavampia.

– Pyrkimys hoitaa potilaita parhaalla mahdollisella tavalla ei toteudu. Potilasturvallisuus vaarantuu toistuvasti, he katsovat.

Johtajalääkäri Pikkaraisen näkemys on toinen: Potilasturvallisuuden vakavasta vaarantumisesta ei ole raportoitu normaalia haittamäärää enempää.

Toimialajohtaja Jolkkonen on samoilla linjoilla.

– Mitään merkkejä siitä, että potilasturvallisuus olisi vaarassa, ei onneksi ole.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE