Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

Lähes joka toinen suomalainen säästää eläkevuosia varten, ETK:n tutkimus kertoo – etenkin yrittäjät ovat aktiivisia eläkesäästäjiä

iStock

Jo lähes joka toinen suomalainen säästää tai on säästänyt eläkevuosia varten, selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkimuksen mukaan varsinkin yrittäjät ovat aktiivisia eläkesäästäjiä. Yrittäjien ohella myös miehet, 55–64-vuotiaat sekä korkeasti koulutetut varautuvat eläkeaikaan säästämällä.

–  Säästäjien osuus on kivunnut seitsemän prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin aiemmissa tutkimuksissa. Samalla säästämättä jättäneiden osuus on pienentynyt viidellä prosenttiyksiköllä, ETK:n ekonomisti Sanna Tenhunen sanoo tiedotteessa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo eläkesäästöjen ensisijaiseksi käyttökohteeksi jokapäiväisen elämän kulut. Lisäksi lähes yhtä moni sanoo säästävänsä yllättävien menojen kattamiseksi. Noin kolmannes vastaajista puolestaan säästää terveys- ja hoivapalveluihin, harrastuksiin tai lomamatkoihin.

Tutkimuksesta käy ilmi, että säästäminen on yleistynyt miehillä, joista 52 prosenttia säästää eläkettä varten. Naisista eläkettä varten säästää noin 40 prosenttia.

Säästämättä jättäneistä kolme viidestä kertoi tutkimuksessa, ettei eläkesäästäminen ole heille mahdollista. Naiset, työttömät ja heikossa taloudellisessa asemassa olevat kokevat eläkesäästämisessä muita useammin taloudellisia rajoitteita. Lisäksi lähes neljännes säästämättä jättäneistä aikoo käyttää rahansa mieluummin tämänhetkiseen kulutukseen säästämisen sijaan.

Luottamuksella eläkejärjestelmään voi olla merkitystä säästämiseen.

Tutkimukseen vastanneista lähes 70 prosenttia arvioi eläkkeellä toimeentulonsa hyväksi, melko hyväksi tai kohtalaiseksi. Neljännes arvioi sen puolestaan huonoksi tai melko huonoksi.

ETK:n ekonomisti Tenhunen sanoo, että myös luottamuksella eläkejärjestelmään voi olla merkitystä vapaaehtoiseen eläkesäästämiseen.

–  Luottamuksen yhteys säästämiseen ei ole kuitenkaan yksiselitteinen. Yhtäältä ne, jotka kokevat eläkejärjestelmän epäluotettavana, säästävät useammin. Toisaalta säästäminen oli yleisempää myös niillä, jotka kokevat eläkkeiden turvaavan kohtuullisen toimeentulon ja ajattelevat esimerkiksi eläkevaroja hoidettavan luotettavasti, Tenhunen sanoo.

ETK:n tutkimus toteutettiin lomakekyselyllä syys–joulukuussa 2019 ja siihen vastasi 1  757 25–67-vuotiasta suomalaista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE