Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Läheskään kaikkea ei palkansaajien voimin ratkota” – STTK patistaa lopettamaan jahkailun

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää huolestuttavana, että jatkoneuvotteluita jarrutellaan.

STTK:n hallitus on huolissaan jahkailusta, joka hidastaa kilpailukykysopimuksen alakohtaisten neuvotteluiden aloittamista. STTK:n hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen jo helmikuun lopulla ja liitot ovat puheenjohtaja Antti Palolan mukaan valmiita aloittamaan soveltamisneuvottelut.

– Alun perinkin tiukka aikataulu käy jahkailun myötä haastavammaksi, sillä tavoite on, että keskusjärjestöt arvioivat sopimuksen kattavuutta kesän alussa, Palola sanoo tiedotteessa.

STTK hämmästelee erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton jarruttelua alakohtaisten neuvotteluiden aloittamisessa.

– EK on ilmoittanut olevansa tyytymätön sopimuksen kattavuuteen ennen kuin mikään ala on edes ehtinyt istua neuvottelupöytään. EK:n hallitus on hyväksynyt esityksen kilpailukykysopimukseksi, joten johdonmukaista olisi, että myös sen liitot kiirehtisivät alakohtaisia neuvotteluja, Palola sanoo.

Palola on tyytyväinen maan hallituksen rakentavaan otteeseen kilpailukykysopimuksen saamiseksi maaliin.

– Hallitus on alkukankeutensa jälkeen osoittanut, että se ymmärtää neuvotellun ratkaisun vaikeuden palkansaajille ja tullut vastaan monille palkansaajille keskeisissä kysymyksissä, Palola kiittää.

Yritysten on hillittävä osinkoilottelua, toteutettava pitkän tähtäimen investointeja kotimaassa ja työllistettävä rohkeammin.

Lisää aiheesta

Nyt alakohtaisissa neuvotteluissa liitoilla on Palolan mukaan mahdollisuus viedä neuvotteluratkaisussa sovitut linjaukset parhaaksi katsomallaan tavalla osaksi työ- ja virkaehtosopimuksia.

Palola painottaa, että vaikka neuvotteluratkaisu saavutettiin, kilpailukykysopimus on STTK-laisille liitoille kipeä asia. Se osoittaa palkansaajien kyvyn kantaa vastuuta Suomen tilanteesta.

– Vaihtoehdot kilpailukykysopimukselle olisivat vieläkin rankempia. Palkansaajien kannalta olennaista on, että pakkolaeista on nyt luovuttu kokonaan ja paikallisen sopimisen linjaukset on sovittu kilpailukykysopimuksessa.

STTK:n puheenjohtaja korostaa, että kilpailukykysopimus ei yksin pelasta Suomen taloutta eikä tulevaisuutta.

– Nollakorotukset, vuosittaisen työajan pidentäminen ja orastava Suomen malli ovat kuitenkin keskeisiä elementtejä yritysten näkökulmasta. Läheskään kaikkea ei palkansaajien voimin kuitenkaan ratkota, Palola sanoo.

– Hallituksen on keskityttävä viemään läpi keskeisiä rakenneuudistuksia. Yritysten on hillittävä osinkoilottelua, toteutettava pitkän tähtäimen investointeja kotimaassa ja työllistettävä rohkeammin, hän esittää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE