Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Lähisuhdeväkivallan tapauksia ei viedä yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan riittävän tehokkaasti oikeuteen

iStock

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan lähisuhdeväkivallan tapauksia ei ole viety riittävän tehokkaasti oikeuteen. Yhdenvertaisuusvaltuutettu selvitti syyttäjien ratkaisukäytäntöä lähisuhdeväkivallassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Selvityksessä kävi ilmi, että syytteitä jätetään nostamatta parisuhdeväkivallasta osapuolten keskinäisen sopimisen tai sovitteluun osallistumisen vuoksi. Läheisissä suhteissa tapahtuneet pahoinpitelyt ovat kuitenkin virallisen syytteen alaisia, mikä tarkoittaa viranomaisten suurempaa toimintavelvollisuutta.

Lähisuhteessa tapahtunut lievä pahoinpitely muutettiin virallisen syytteen alaiseksi vuonna 2011. Muutoksen katsottiin olevan yhteiskunnan vahva signaali sen puolesta, että lieväkään väkivalta ei ole läheisissä suhteissa hyväksyttävää eikä yksityisasia.

Selvityksen perusteella pari- ja lähisuhdeväkivallan erityispiirteitä ei ole otettu huomioon lainsäätäjän edellyttämällä tavalla. Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää tuloksia huolestuttavina.

-  Selvitys antaa tietoa siitä, että syyttäjien käytännöissä ei kaikissa tapauksissa ole suhtauduttu lähisuhdeväkivaltaan riittävällä vakavuudella, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman tiedotteessa.

YHDENVERTAISUUSVALTUUTETUN selvityksen mukaan väkivallan kokijoiden tehokas suojeleminen edellyttää, että viranomaiset kantavat itsenäisesti vastuun tekijöiden rankaisemisesta.

-  Lähisuhdeväkivallassa uhri on väkivallan tekijään nähden alisteisessa asemassa. Väkivallan kokijan tehokas suojeleminen edellyttää, että väkivallan tekijällä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa rikosprosessin etenemiseen uhrin kautta. Sen vuoksi viranomaisen pitäisi tehdä itsenäisesti päätökset syytteen nostamisesta, eikä syyttämättä jättämistä pitäisi perustella sovinnolla tai uhrin pyynnöllä, Stenman sanoo.

Esitutkinnan rajoittaminen tai syyttämättä jättäminen tehtiin parisuhdeväkivaltatapauksissa yleensä kohtuus- tai tarkoituksenmukaisuussyistä. Tämä tarkoittaa, että syyttäjä ei pitänyt rikoksesta rankaisemista kohtuullisena tai tarkoituksenmukaisena. Tapauksissa rikoksen osapuolten kerrottiin esimerkiksi sopineen asian keskenään tai osallistuneen rikoksen sovitteluun.

Tämän vuoden alusta alkaen lähisuhdeväkivaltaa ei ole enää voinut sovitella. Muutoksen tavoitteena on varmistaa, ettei lähisuhdeväkivallan uhreja voida painostaa sovitteluun.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 13.04.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE