Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Lainako ainoa turva opiskelijan toimeentulolle? – SDP: ”Myös muita tapoja täytyy olla”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

SDP on huolissaan opiskelijoiden toimeentulon riittämättömyydestä. Korkeakouluopiskelijat ovat ainoa ryhmä, joka joutuu ottamaan oman toimeentulonsa turvaamiseksi lainaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Viimeisen viiden vuoden aikana opintolainan määrä on kaksinkertaistunut. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen näkee sen taustalla Juha Sipilän (kesk.) tekemän opintotukileikkauksen, joka heikensi liian monen opiskelijan toimeentuloa.

Hänen mielestään ensi vaalikaudella opintotukeen on tehtävä uudistuksia, jotta lainapainotteisuus vähenee, ja SDP haluaa olla tässä mukana.

– Ensinnäkin opintotuki pitää huomioida osana sosiaaliturvauudistusta ja uudistaa kokonaisuudessaan tai ottaa osaksi muuta sosiaaliturvaa. Opintotukea on kehitettävä niin, että se tukee joustavasti tukee opinnoissa edistymistä ja huomioi erilaiset elämäntilanteet, Mäkynen toteaa tiedotteessa.

Hän siirtäisi opintotuen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa käsitellään muutakin sosiaaliturvaa.

– Opiskelijan ensisijainen työ on opiskella, ja jotta opiskelurauha säilyy, tuen pitää vastata tarpeeseen.

MÄKYSEN mielestä opintotukeen tarvitaan lisäksi korotuksia, jotta sen lainapainotteisuutta voidaan vähentää.

– Toimeentuloa ei ole kestävää rakentaa niin vahvasti lainan varaan, myös muita tapoja toimeentulon turvaamiseen täytyy olla. Tällä hallituskaudella opiskelijoiden tulorajoja nostettiin, joka oli yksi keino parantaa opiskelijoiden toimeentuloa. Ensi vaalikaudella pitääkin keskittyä parantamaan myös opintorahaa itsessään.

Mäkynen huomauttaa, että opiskelijoiden heikosta toimeentulosta ei hyödy mikään taho.

– Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii psyykkisestä kuormituksesta, jonka yleinen syy on toimeentulon riittämättömyydessä. Hyvinvointiyhteiskunnassa on tärkeää, että kaikki pidetään mukana. Pidetään siis huolta siitä, että myös opiskelijoiden toimeentulo turvataan, jotta jokaisella on aito mahdollisuus opiskella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE