Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lakivaliokunta salasi äänestyksen jälkeen hallituksen vastineen – Suna Kymäläinen: ”En ole koskaan törmännyt tällaiseen”

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen.

Eduskunnan lakivaliokunta oli koolla tänään käsittelemässä hallituksen lakivaliokunnalle antamaa vastinetta. Vastineessa vastataan perustuslakivaliokunnan lausuntoon hallituksen soten valinnanvapauslakiesityksestä.

Vastaavankaltainen vastine julkistettiin alkuviikosta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Siellä julkistaminen tapahtui järjestämällä julkinen kuuleminen.

Lakivaliokunnan jäsen, SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen kertoo Demokraatille, että lakivaliokunnassa äänestettiin siitä, voitaisiinko lakivaliokunnallekin tullut vastine julkistaa julkista kuulemista käyttäen.

– Halusimme, että myös lakivaliokunnan vastine tulisi julkiseksi, jotta kansalaisilla olisi oikeus tietää, mitä ollaan suunnittelemassa ja tekemässä ja jotta voisimme kuulla asiantuntijoita, Suna Kymäläinen kertoo.

Kymäläisen mukaan oppositio hävisi äänestyksen äänin 9–7, kristillidemokraatit äänestivät tyhjää.

Tämän jälkeen oppositio halusi, että vastineen pohjalta olisi vielä ollut mahdollisuus kuulla asiantuntijoita. Hallituspuolueet voittivat äänestyksen äänin 9–8.

Lakivaliokuntaan saapunut hallituksen vastine, joka on siis eri vastine kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annettu, käsittelee muun muassa asiakkaan oikeusturvaa ja valitusoikeutta sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Vastine tuo oleellisia muutoksia esimerkiksi asiakassuunnitelmaan, koska se ei olisi hallituksen mukaan enää sote-palvelujen tuottajaa sitova. Miten ihmiset voivat valittaa eteenpäin, jos heillä ei ole sitovaa suunnitelmaa? Kun sitovuus muuttui, oikeusturva kyseenalaistuu, Kymäläinen sanoo.

Kymäläisen mukaan asiantuntijoita olisi haluttu kuulla sen vuoksi, että aikanaan he olivat estyneitä lausumaan asiakassuunnitelmasta, koska asian käsittely perustuslakivaliokunnassa oli kesken.

– Hallituksen esitys on lisäksi nyt ihan toinen kuin alkuperäinen, josta kuulimme.

– En ole koskaan törmännyt tällaiseen eduskunnassa, että valiokunnassa voidaan ihan totaalisesti rampauttaa työn tekeminen. Kun sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti vastineensa, olisi ollut avoimen demokratian kannalta hyvä, että myös lakivaliokunnan vastine olisi julkaistu. Mietityttää se, että jos hallituspuolueen jäsenet uskovat niin vahvasti, että vastine oli hyvä ja vastaa kysymyksiin, miksi he ottavat tällaisen arvovaltataistelun, etteivät julkista sitä ja rampauttavat näin valiokunnan työtä, Kymäläinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE