Politiikka

”Lämminhenkinen poliittinen koti kaikille” – Sininen tulevaisuus julkisti ympäripyöreän ohjelmansa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Sininen tulevaisuus -puolueen kannatuskorttia täytetään Porin torilla.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Sininen tulevaisuus -puolueen kannatuskorttia täytetään Porin torilla.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Sininen tulevaisuus -puolueen kannatuskorttia täytetään Porin torilla.

Kansanedustaja Sampo Terho (uv.) julkaisi eilen verkkosivuillaan Sininen tulevaisuus –yhdistyksen periaateohjelman. Ohjelman on tarkoitus toimia tulevan saman nimisen puolueen ohjelmana.

Ohjelmassa todetaan, että puolueen tehtävänä on toimia Suomen muutosvoimana hyvinvoinnin, oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden saavuttamiseksi.

– Tavoitteenamme on, että jokaisella yksilöllä yli sukupolvien on tasa-arvoiset mahdollisuudet kehittää itseään, ympäristöään ja yhteiskuntaa. Haluamme yhteiskunnan joka kannustaa työhön ja yrittämiseen, toisista välittämiseen sekä turvaa toimeentulon jokaiselle kansalaiselle.

Ohjelmassa halutaan korostaa ihmisen omaa kykyä kantaa vastuuta sekä nauttia vapautta.

– Hyvinvointi syntyy ihmisen hyvistä teoista yhteisöään, läheisiään ja itseään kohtaan. Jokaiselle suomalaiselle on annettava tilaisuus toteuttaa kykyjään, oikeus yrittää ja mahdollisuus myös uuteen alkuun.

Emme ole minkään edunvalvontajärjestön poliittinen siipi.

Sininen tulevaisuus -ryhmän taustalla on kesäkuussa perussuomalaisesta eduskuntaryhmästä irtautuneita entisiä perussuomalaisia. Kansanedustajat erosivat ryhmästä Jussi Halla-ahon noustua perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesäkuun alussa.

Edustajat perustivat Uusi vaihtoehto -nimisen eduskuntaryhmän, jonka puheenjohtajana toimiva Simon Elo on muun muassa rinnastanut ryhmää keväällä Ranskan presidentiksi nousseen Emmanuel Macronin En Marche –puolueeseen.

Macron nousi sosiaali-, kulttuuri- ja talousliberalismia ajavalla sekä EU-jäsenyyttä puolustavalla kansanliikkeellään Ranskan presidentiksi ohi perinteisten puolueiden. Sittemmin vastaperustettu En Marche saavutti voiton Ranskan parlamenttivaaleissa.

Myös Sinisen tulevaisuuden periaateohjelmasta voi löytää viitteitä Elon aikaisemmin tekemästä rinnastuksesta.

–  Emme ole minkään edunvalvontajärjestön poliittinen siipi, emmekä sitoudu perinteiseen eturyhmäajatteluun. Ainoa eturyhmämme on Suomen kansa. Puolustamme arvojemme pohjalta kaikkien suomalaisten hyvää elämää.

– Arvojamme ovat rehellisyys, ahkeruus ja isänmaallisuus. Kunnioitamme ja edistämme uudistusmielisyyttä, käytännönläheisyyttä ja lähimmäisenrakkautta.

Ohjelmassa Sininen tulevaisuus pyrkii sijoittamaan itsensä eturyhmäajattelun, siis perinteisen puoluepolitiikan, ulkopuolelle.

Emme hyväksy minkäänlaista ihmisvastaisuutta.

Maahanmuuttokysymykseen ohjelmassa paneudutaan varsin varovaisesti.

– Edistämme Suomen ainutlaatuisuutta ja ylläpidämme suomalaista itsetuntoa. Suomalaisuus ei ole sulkeutunutta, vaan jokaisesta, joka haluaa osallistua suomalaisen sivistyksen ja hyvinvoinnin rakentamiseen, voi tulla suomalainen. Kunnioitamme ihmisoikeuksia, emmekä hyväksy minkäänlaista ihmisvastaisuutta.

– Olemme lämminhenkinen poliittinen koti kaikille suomalaisille, jotka jakavat nämä arvot ja periaatteet. Rakennamme yhdessä toivoa, tuloksia ja tulevaisuudenuskoa ja turvaamme Suomen, joka on ihmiselle hyvä.

Ohjelmassa tehdään selvästi pesäeroa Halla-ahon johtamiin perussuomalaisiin, jonka on arveltu tiukentavan tuntuvasti maahanmuuttolinjaansa.

Sinisen tulevaisuuden ohjelmassa todetaan, että ihmisvastaisuudelle ei puolueessa ole sijaa sekä suomalaisuuden käsitteestä ei halua liian ahdasta. Kuitenkaan ohjelmassa ei tarkenneta sitä, mitkä ovat ne lopulliset ”kriteerit” joilla suomalaisuuden voi saavuttaa.

Löytyy ohjelmasta soinilaista populismiakin, kansaa ei olla unohdettu. Puolue nimittäin kertoo tukevansa muun muassa kansanvaltaista päätöksentekoa.

– Haluamme edistää kansalaisten osallistumista yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja turvata suomalaisen oikeusvaltion. Päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä niitä, joita ne koskevat.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat