Internationellt

Lång väg tillbaka från pandemin för Afrikas länder

Foto: Solen Feyissa/Unsplash
Afrikanska unionens huvudkvarter i Addis Abeba.

Den fortsatta coronakrisen har förödande konsekvenser för många ekonomier och underminerar arbetet med de globala utvecklingsmålen. Inte minst gäller det för länderna i södra Afrika.

IPS

Arbetarbladet

 

 

De omfattande nedstängningar som införts i spåren av den långa pandemin har haft stora globala ekonomiska konsekvenser, försvagat regeringar och radikalt förändrat livet för människor över hela världen. Men krisen har också slagit hårt mot FN:s ambitiösa målsättningar om att kunna utrota hungern och den extrema fattigdomen till 2030.

 

I samband med ett möte inom Afrikanska unionen, AU, som hölls förra veckan konstaterade FN:s generalsekreterare António Guterres att världen står inför enorma utmaningar. Han sade samtidigt att de 17 globala utvecklingsmålen bör ses som en vägvisare för att världen ska komma på rätt spår igen.

 

FN-chefen betonade vikten av ett rättvist ekonomiskt återuppbyggnadsarbete där befolkningarnas behov står i centrum för de satsningar som görs. António Guterres konstaterade att det avgörande är att pandemin begränsas. AU har fortsatt att arbeta för att öka tillgången på vaccin i regionens länder. Men trots det beräknas endast runt 6 procent av befolkningen i Afrika – en kontinent med över 1,2 miljarder invånare fördelade på 54 länder – hittills ha blivit vaccinerade.

 

Statistik visar att fattigdom och hunger ökar, i synnerhet i delar av södra Afrika”

 

Djibril Diallo är ordförande för nätverket African Renaissance and Diaspora Network, ARDN, och har lång erfarenhet som högt uppsatt FN-medarbetare. Han säger till IPS att pandemin har slagit hårt mot många av de framgångar som har uppnåtts på den afrikanska kontinenten de senaste decennierna.

 

– Statistik visar att fattigdom och hunger ökar, i synnerhet i delar av södra Afrika. Detta samtidigt som våldet i nära relationer har förvärrats, liksom antalet barnäktenskap, säger han.

 

Samtidigt betonar Djibril Diallo att det ännu är för tidigt att slå fast hur omfattande effekterna av pandemin kommer att bli.

 

ARDN är ett internationellt nätverk som från sitt högkvarter i New York samordnar insatser för organisationer som verkar för att stärka samhörigheten mellan Afrikas länder och afrikaner som bor i andra delar av världen.

 

Med stöd från FN har nätverket arbetat för att på kontinenten öka kunskaperna om de globala målen och lanserat projekt som syftar till att föra fram de ideal världsorganisationen strävar efter – som fred, rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Tillsammans med flera FN-organ arbetar nätverket även med en kampanj mot det våld och den diskriminering som drabbar flickor och kvinnor.

 

Djibril Diallo betonar att det i dag finns en ny generation av afrikanska politiska ledare som arbetar för en positiv utveckling och för att stärka sina unga befolkningar – men att detta sällan lyfts fram av internationella medier.

 

Samtidigt betonar han att den höga ungdomsarbetslösheten och klimatkrisen också utgör två stora hot mot den framtida utvecklingen.

 

Nyligen kom en rapport från Meteorologiska världsorganisationen, WMO, som belyser hur klimatförändringarna bidrar till en ökande matbrist, fattigdom och folkförflyttningar på kontinenten.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE