Tiede ja teknologia
9.7.2025 05:09 ・ Päivitetty: 9.7.2025 05:09
Länsi-Euroopassa koettiin mittaushistorian lämpimin kesäkuu
Kesäkuu oli EU:n Copernicus-ilmastopalvelun mukaan mittaushistorian lämpimin Länsi-Euroopassa, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessa.
Maailmanlaajuisesti kesäkuu oli mittaushistorian kolmanneksi lämpimin ja Euroopassa viidenneksi lämpimin.
Tulokset vertautuvat vuosien 1991-2020 keskimääräiseen lämpötilaan kesäkuussa. Tänä kesänä kuun maailmanlaajuinen keskilämpötila oli noin 16,5 astetta, mikä on noin puoli astetta vertailukauden keskiarvoa korkeampi.
Euroopan länsiosissa kuun keskilämpötila oli yli 20 astetta, mikä on melkein kolme astetta vertailukauden keskiarvon yläpuolella.
KESÄKUUN kahdella helleaallolla Länsi- ja Etelä-Euroopassa oli vaikutuksia ennätystulokseen, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas STT:lle.
Hän kertoo, että Länsi- ja Etelä-Euroopassa oli kesäkuussa tavallista kuivempaa vähäisten sateiden vuoksi.
- Länsi-Euroopassa ja Välimerellä ennätyksiä rikottiin jälleen. Useilla alueilla helle yhdistyi korkeaan ilmankosteuteen, mikä teki säästä tukalan ja vaarallisen erityisesti haavoittuville väestöryhmille, Taalas sanoo tiedotteessa.
Maailmanlaajuisesti meriveden pintalämpötila oli kesäkuussa Copernicuksen mukaan yli 20 astetta, mikä on mittaushistorian kolmanneksi korkein arvo kesäkuussa. Kaikkien aikojen korkein yksittäinen päivälämpötila, 27 astetta, mitattiin Välimeren länsiosassa.
ILMASTOPALVELUN mukaan muun muassa Islannissa, Irlannissa, Baltian maissa ja suuressa osassa Fennoskandiaa oli kesäkuussa tavallista sateisempaa.
Suomessa kuun keskilämpötila oli tavanomainen, vaikka suurimmassa osassa maata lämpötila oli 0-1 astetta pitkän ajan keskiarvon alapuolella, selviää Ilmatieteen laitoksen tilastoista.
- Suomessa vallitsee vaihteleva ilmasto, eikä ilmastonmuutos tuota meille tasaisesti kohoavia kesälämpötiloja, Taalas sanoo tiedotteessa.
KOKO maan keskilämpötila oli 12,3 astetta. Hellepäiviä oli tavallista vähemmän, kesäkuun aikana yhteensä kaksi.
Sadetta tuli tavallista enemmän maan etelä- ja keskiosissa. Etenkin Uudeltamaalta Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella sademäärä oli harvinaisen suuri.
Pohjois-Karjalassa sademäärät jäivät pitkän ajan keskiarvon alapuolelle, kun taas maan pohjoisosissa sademäärä vaihteli keskiarvon molemmin puolin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.