Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Lapsiperhearjen ja vuorotyön yhdistäminen voi olla hankalaa – “Osa kunnista ei pysty tarjoamaan vuorohoitoa öisin ja viikonloppuisin”

Pamin sosiaalipolitiikan asiantuntija Egëzona Kllokoqi-Bublaku tekee lisensiaattitutkimusta vuorohoidosta.

Naisvaltaisilla aloilla työtekijöiltä odotetaan sopeutumista vaihteleviin työvuoroihin, mutta lapsiperheiden palveluissa ei aina ole samanlaista joustoa. Esimerkiksi kaupan alalla osa myyjistä kokee kunnallisen vuoropäivähoidon järjestymisen hankalaksi, sanoo vuorohoidosta lisensiaattitutkimusta tekevä ammattiliitto Pamin sosiaalipolitiikan asiantuntija Egëzona Kllokoqi-Bublaku.

Pam selvitti alkuvuodesta 2017 jäsenistönsä kokemuksia kauppojen aukioloaikojen vapautumisen vaikutuksista perhe-elämään. 25–45-vuotiaille suunnattuun kyselyyn vastasi noin 2 300 kaupan alan myyjää ja varastotyöntekijää. Kysely on osa Kllokoqi-Bublakun tutkimusaineistoa.

Vastaajista viidennes turvautui työvuorojensa takia kunnalliseen vuorohoitoon. Heistä vajaa puolet koki, että hoidon saatavuudessa ja laadussa oli ongelmia.

– Vastaajien mukaan osa kunnista ei pysty tarjoamaan vuorohoitoa öisin ja viikonloppuisin, vaikka sitä tarvittaisiin, Kllokoqi-Bublaku kertoo.

Hoidon järjestymisessä on suuria kuntakohtaisia eroja. Yhteistä on se, että hoidon tarpeesta pitää pääsääntöisesti ilmoittaa kaksi viikkoa etukäteen. Tämä sopii huonosti palvelualojen rytmiin.

– Palvelualoilla on yleistä, että tieto työvuoroista tulee hyvin lyhyellä varoitusajalla, jopa edellisenä päivänä, Kllokoqi-Bublaku kuvailee.

Vuorohoidossa 15 000 lasta

Vuonna 2016 vuorohoitoa sai Suomessa noin 15 000 lasta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kuntakysely. Vuorohoidossa oli noin seitsemän prosenttia kaikista kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen osallistuvista lapsista.

THL seuraa kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrää kuntakyselyillä kolmen vuoden välein. Vuosina 2013–2016 vuorohoidossa olevien määrä kasvoi noin 700 lapsella. Vuorohoidon tarpeen arvioidaan lisääntyvän edelleen.

Saatavuutta voisi parantaa esimerkiksi kuntien välisellä yhteistyöllä, Kllokoqi-Bublaku sanoo. Myös työnantajaliitto EK perää päivähoitoon laajempia aukioloaikoja ja joustoa yli kuntarajojen.

– Sekin on kannustinloukku, jos päivähoitopalveluita ei ole tarjolla epäsäännöllistä työaikaa tekeville, muistuttaa EK:n johtaja Ilkka Oksala.

EK julkaisi viime vuonna oman perhevapaamallinsa, jota varten se kartoitti isoimpien kaupunkien vuorohoitotilannetta.

– Hoitomahdollisuuksia tulisi lisätä erityisesti isoissa kaupungeissa, joissa sijaitsevat isot kauppakeskittymät ja sairaalat, Oksala luonnostelee.

Kunnat eivät halua lisävelvoitteita

Vuorohoidon järjestämistä ohjaa varhaiskasvatuslaki, joka jättää kunnille paljon päätösvaltaa hoidon toteuttamisessa. Vuorohoidon tarpeeseen pitää kuitenkin pystyä vastaamaan. Ilta- ja yöaikaan tapahtuva hoito maksaa kunnalle noin kaksinkertaisesti päivähoitoon verrattuna, sanoo Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen.

Kunnilla on jo nyt mahdollisuus ostaa palvelu tarvittaessa myös naapurikunnasta. Malli yhteistyöhön on siis olemassa.

– Kuntien näkökulmasta parhaat ratkaisut löydetään alueellisesti, tähän ei tarvita tiukempaa ohjeistusta. Kunnilla on lähtökohtaisesti velvoite järjestää palveluita omille asukkailleen. Jos tätä muutetaan, tarvitaan muutoksia myös rahoitukseen, Lahtinen arvioi.

Opetusministeriö valmistelee varhaiskasvatuslakiin täydennyspakettia, jonka on määrä lähteä lausunnoille lähipäivinä. Kantaa otettaneen myös vuorohoidon järjestämiseen.

STT–MARI AREVA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE