Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Lapsiperheköyhyys johtaa kohtuuttomuuksiin

Lastensuojeluun tulee ilmoitus lapsesta päiväkodista, koulusta tai naapurilta. Lain mukaan lastensuojelijan (sosiaalityöntekijä) on reagoitava ilmoitukseen seitsemän päivän kuluessa. Kun ilmoitukseen on reagoitu myönteisesti, kolmen kuukauden aikana on tehtävä lastensuojelun tarveselvitys.

Marja Liisa Haapala

Lopputuloksena todetaan, että tarvitaan perhetyöntekijää, lapselle toimintaterapiaa, puheterapiaa, tunteidenhallintaterapiaa ja niin edelleen. Usein lopputuloksena on, että toimenpiteet eivät riitä, joten eteen tulee avohuollon sijoitus, myöhemmin mahdollisesti pysyvä sijoitus.

Toimenpiteet eivät tunnu riittävän. Miksi?

Lastensuojelutoimenpiteiden kohteeksi joutuneiden perheiden lastensuojelun tarve voi usein johtua perheen köyhyydestä. Yhteiskunta puhuu vanhempien päihteiden käytöstä ja mielenterveysongelmista. Ne ovat kuitenkin vain seurausoireita.

Perheessä voi olla työttömyyttä tai monisairautta. Seurauksena on kyvyttömyys maksaa laskuja. Sitten ollaankin pisteessä, jolloin perintätoimistot tulevat tutuiksi. Terveyskeskuksen 20 euron lasku onkin muuttunut 300 euron laskuksi. Sähkölaskuja ei kyetä maksamaan, vuokrarästejä tulee. Ruokaan menee kaikki rahat. Perhe on puilla paljailla.

Mutta ei hätää: työllisyyden aktiivitoimet lähestyvät perhettä. Myy asuntosi, vaihda halvempaan asuntoon, ota 18 päivän työ kolmen kuukauden aikana vastaan mistä päin Suomea tahansa, muutoin perusturvasi alenee.

Suurin puute tässä on se, että kukaan yhteiskunnassa ei ajattele yhteiskunnan toimenpiteiden sosiaalisia seuraamuksia; lasten irrottamista sosiaalisesta ympäristöstä. Lapsista tehdään täydellisen turvattomia. Vanhempien jatkuva ja ainoa turva on leipäjono.

Mervi Kaartinen on tutkinut, miten sisällisota vaikutti naisten arkeen ja miten erityisesti ne naiset, jotka ovat menettäneet puolisonsa sodassa, selvisivät nälästä ja kylmästä. Mervi Kaartinen on kirjoittanut kirjan Punaorvot. Suora lainaus kirjasta. ”Turvattomien lasten huoltokomitean kanta oli, että kapinallisten ja laillisuutta kunnioittavien lasten vanhempia ei voitu käsitellä saman lain nojalla. Punaleskien oli haettava apua kunnalliselta köyhäinhoidolta. Punaleskien oli saatava töitä, mutta pienillä paikkakunnilla se oli vaikeaa, kun työtilaisuuksia ei ollut ja punaisia naisia kohtaan tunnettiin epäluuloa. Osa punaleskistä joutui luopumaan lapsistaan, kun elintarvikepulan ja köyhyyden vuoksi lapsia sijoitettiin sijaiskoteihin.”

Niinpä osa punaorvoista joutui työjuhdiksi pohjalaisisäntien pelloille. Ympyrä on sulkeutunut – vai onko?


Kirjoittaja on entinen sosiaalityöntekijä Alajärveltä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE