Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Lasten ja nuorten hyvinvointipaketti ilahduttaa – ”Hallitus huolehtii lasten ja nuorten edellytyksistä pärjätä näinä epävarmoina aikoina”

Lehtikuva

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) kiittää hallitusta noin 320 miljoonan euron lasten ja nuorten hyvinvointipaketista. Sen tavoitteena on lieventää koronakriisin rajoitustoimien kielteisiä vaikutuksia lasten ja nuorten oppimistuloksiin, hyvinvointiin ja yhdenvertaisuuteen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– On hienoa, että hallitus huolehtii lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja edellytyksistä pärjätä näinä epävarmoina aikoina. Erityisen tärkeää on, että etäopetusjakson aikana syntyneet osaamisvajeet ja muut ongelmat hoidetaan kaikilla koulutusasteilla, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eloranta toteaa tiedotteessa.

Hyvinvointipaketti kohdistuu opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonaloille. OKM:n hallinnonalalle ehdotetaan kaikkiaan 159 miljoonaa euroa.

Eloranta kertaa tiedotteessa, että opetuksen ja varhaiskasvatuksen osalta tavoitteena on tukea varhaiskasvatuksessa olevien lasten sekä perusopetuksen oppilaiden oppimista ja hyvinvointia koronavirustilanteen vaikutusten tasoittamiseksi. Perusopetuksessa etäopetusjakson aikana syntynyttä oppimisvajetta paikataan 70 miljoonan euron määrärahalla. Varhaiskasvatukseen lasten oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin tukeen kohdennetaan 14 miljoona euroa.

Lukio-opiskelijoiden opintojen kertaamiseen ja tukitoimenpiteisiin kohdennetaan 17 miljoonaa euroa. Ammatilliseen koulutukseen ehdotetaan 30 miljoonaa euroa koulutuksensa keskeyttäneiden tai keskeyttämisuhan alla olevien opiskelijoiden opiskelun ohjaukseen sekä valmistumassa olevien opiskelijoiden opinto-ohjaukseen ja näyttöjen mahdollistamiseen.

Harrastustakuu parantaa tasa-arvoa, kouluviihtyvyyttä ja hyvinvointia.

Kansanedustaja kiittää siitä, että osana hyvinvointipakettia ehdotetaan myös 10 miljoonaa euroa Suomen harrastamisen mallin pilotointiin. Sen tavoitteena on tuoda maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulujen iltapäiviin. Koulujen ja oppilaitosten kanssa tehtävän nuorisotyön ja etsivän nuorisotyön vahvistamiseen ehdotetaan 12 miljoonan euron lisäystä.

– Harrastustakuu on ollut jo vuosia SDP:n ajama hanke, jonka näemme tärkeänä tasa-arvoa, kouluviihtyvyyttä ja hyvinvointia parantavana toimenpiteenä. On hyvä, että se nyt etenee, Eloranta sanoo.

Kansanedustajan mukaan osaamistason vahvistamiseen, tutkimukseen ja innovoinnin edistämiseen kohdistettavat lisäykset ovat elintärkeitä Suomen talouden tulevan suorituskyvyn vahvistamiseksi.

– Panostukset osaamistason parantamiseen ovat koronan jälkeen tärkeämpiä kuin koskaan, sillä Suomi pärjää vain korkealla osaamisella, hän korostaa.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen ehdotetaan yhteensä 124 miljoonaa euroa. Avoimeen korkeakoulutukseen ehdotetaan 10 miljoonan euron lisäpanostuksia, joilla tuetaan avoimen opetuksen lisäämistä sekä mahdollistetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville määräaikainen opintomaksuista vapauttaminen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE