Politiikka

Lauri Ihalainen: Alipalkkaus kiellettävä lailla – järjestöille kanneoikeus

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n kansanedustajan Lauri Ihalaisen mukaan tuottavuuden nostaminen työelämässä ei ole mahdollista ilman panostuksia palkansaajien osaamiseen, muutosturvallisuuteen ja työhyvinvointiin sen sijaan, että niitä jatkuvasti heikennetään.

Sipilän (kesk.) hallituksen aikana palkansaajien turvaksi tarkoitettuja työelämän lakeja ja työttömien toimeentuloturvaa on heikennetty. Työvoimapalvelutkin meinataan yhtiöittää. Työelämän pelisääntöjä pyritään murentamaan markkinaehtoisemmaksi. Harvassa ovat olleet uudistukset, jotka parantaisivat työelämän laatua ja palkansaajan asemaa työssä, Ihalainen sanoo.

Hän vaatii reilumpaa työelämää ja räikeisiin epäkohtiin puuttumista. Se tarkoittaa palkansaajien arvostuksen ja turvan parantamista.

– Sopimusten yleissitovuudesta tulee pitää kiinni myös siksi, että siitä luopuminen johtaisi sopimusturvan heikentämisen ohella epäterveen alipalkkauksen rehottamiseen. Siksi harmaata taloutta pönkittävä alipalkkaus tulee lainsäädännöllä kieltää, IHalainen tarkentaa.

Tämän lisäksi Ihalainen katsoo, että järjestöjen kanneoikeus lisäisi työelämän pelisääntöjen lainmukaisuutta ja auttaisi palkansaajia, myös ulkomaalaisia, vaatimaan oikeuksiaan.

– Työntekijä ei työpaikan menettämisen pelossa aina uskalla vaatia oikeuksiaan muun muassa tuomioistuimessa. Laillisesti toimivat työnantajat myös hyötyvät siitä, että vilunkipelillä työelämässä ei kilpailuetua saada.

Ihalainen toteaa, että kanneoikeuden yksi malli voisi perustua viranomaisen nostamaan ryhmäkanteeseen työsuhderiidoissa.

– Tässä mallissa ammattiliitto voisi saattaa kanteen viranomaisten arvioitavaksi ja nostettavaksi. Kanteen nostaminen ei edellyttäisi henkilöiden antamaa suostumusta. Asiat, joista ryhmäkanteen voisi nostaa, tulisi määritellä.

Ihalainen vetoaa työministeri Jari Lindströmiin (ps.), että hän lähtisi kolmikantatyöpöydässä valmistelemaan alipalkkauksen kieltämistä ja järjestöjen kanneoikeutta.

– Taloudellisesti vaikeina aikoina on entistä tärkeämpi, että poliittiset ratkaisut koetaan oikeudenmukaisiksi ja arkiturvallisuutta vahvistaviksi, Ihalainen painottaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat