Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lauri Ihalainen huolissaan: Tämä jäi varjoon – ”Riski, että 3000:sta merkittävä osa sanotaan irti”

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalaisessa, että sote-palvelujen pakkoyhtiöittämisen varjoon on jäänyt, että Sipilän (kesk.) hallitus aikoo yksityistää julkiset työvoimapalvelut.

Jatkossa yksityiset toimijat tuottaisivat kaksi kolmasosaa työvoimapalveluista.

Ihalaisen mukaan on riski, että noin 3 000:sta julkisia työvoimapalveluja tuottavasta ihmisestä merkittävä osa sanotaan irti. Kuinka moni näistä saa töitä yksityisiltä yrityksiltä, jää nähtäväksi.

– On todennäköistä, että valtio ei korvamerkitse maakunnille osoittamaansa valtiorahoitusta työvoimapoliittisiin toimiin. Yksityiset palveluntuottajat keskittyvät helpommin työllistettäviin ja suurille työmarkkina-alueille, Ihalainen kirjoittaa.

– Vaikeasti työllistettävien ja pienten työmarkkina-alueiden työttömien palvelut heikkenevät riittävän rahoituksen puutteessa, kun tulevat maakuntapäättäjät tuskailevat, mihin rahoitusta käytetään, hän jatkaa.

”Seurauksena on suuri sotku.”

Ihalaisen mukaan hankkeesta tulee vaikutelma, että onkohan valmistelukokonaisuus kenenkään hallinnassa – tai jos on, niin markkinamiehet ovat olleet asialla.

– Mikäli hallitus ajaa härkäpäisesti tällaista sekavaa uudistusta, seurauksena on suuri sotku.

– Miksi ihmeessä yksityisille yrityksille aletaan jakaa julkista rahoitusta? Yksityisiä toimijoita ja kolmatta sektoria tarvitaan julkisten työvoimapalvelujen täydentäjänä. Korvaukset tulevat tulosperusteisesti ja järjestelyt voidaan tehdä sopimuspohjaisesti, Ihalainen katsoo.

Hän painottaa, että kunnilla on oltava keskeinen rooli ja toimintamahdollisuudet erityisesti pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työllistämis-, ja koulutuspalveluissa.

– Tulisi harkita, että valtio osoittaa suoraan kunnille pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työllistämiseen liittyvää rahoitusta.

Viime hallituskaudella aloitetusta pitkäaikaistyöttömyyden katkaisun kuntakokeilusta saatiin hyviä tuloksia. Lakisääteistettiin pitkäaikaistyöttömyyden tueksi monipalvelukonsepti, kuntavetoiset TYP-palvelut. Siinä saman oven avauksella oli saatavissa sosiaali-, työllisyys- ja kelapalvelut.

– Nyt hallituksella on aikeena purkaa TYP-laki. Myös kuntien yhteiset yrityspalvelut jäävät epämääräiseen tilaan, Ihalainen valittaa.

Hän toteaa, että puoliväliriihessä on välttämätöntä lisätä työllisyysrahoitusta varsinkin pitkäaikaistyöttömyyden katkaisemiseksi ja nuorten – erityisesti koulutusta ja työtä vailla olevien poikien saamiseksi toimenpiteiden piiriin.

– Parasta olisi nyt pysäyttää työvoimapalvelujen yksityistämishanke. Hallituksen tulisi nyt miettiä uudestaan työvoimapalvelujen konsepti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE