31.7.2017 12:43 ・ Päivitetty: 31.7.2017 12:43
Lauri Ihalainen: Kierto- ja jakamistaloudesta uusi kestävän kasvun lähde
– Resurssiviisas yhteiskunta käyttää luonnonvaroja säästeliäästi ja talouskasvua ei voida ripustaa luonnonvarojen tuhlailuun. Raaka-aineiden tarve tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Kuluttajatuotteista ja niiden materiaaleista heitetään pois valtaosa. Keskimäärin materiaalia käytetään EU-kaupassa vain kerran. 10-15 % rakennusmateriaaleista menee jätteeksi. Autojen keskimääräinen käyttöaste on vain 8 % ja 31 % ruuasta menee hukkaan. Suomessa se tarkoittaa noin 300 miljoonaa kiloa vuodessa, laskee SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen.
– Kierto- ja jakamistalous on tulevaisuuden kestävän kasvun tärkeitä lähteitä. Kiertotaloudessa on Suomessa noin 2-3 miljardin euron mahdollisuudet vuoteen 2030 mennessä. Samaan vuoteen mennessä kiertotalous voi arvioiden mukaan hyvin toimiessaan tuoda yli 70 000 uutta työpaikkaa. Koen, että kierto- ja jakamistalous ovat toisiaan tukevia ekologisesti kestävän kasvun lähteitä. Ne edellyttävät uusia digitaalisia alustatalouden kohtaamispaikkoja kierto- ja jakamistalouden innovaatioille. Se puolestaan edellyttää isojen ja pienten yritysten kumppanuutta sekä verkottumista.
– Yhteiskunnan tehtävä on luoda hyvä poliittinen toimintaympäristö. Sitran myötävaikutuksella ja laajalla valmistelupohjalla valmistuvat kiertotalouden tiekartta ja konkreettiset tavoitteet antavat Suomelle eväät nousta kiertotalouden kärkimaaksi Euroopassa. Suomen tuleekin olla poikkeuksellisen aloitteellinen EU:n kierto- ja jakamistaloushankkeissa. Tarvitaan myös tutkimus- ja tuotekehityspanostuksia, kokeiluja ja pilottihankkeita. Kierto- ja jakamistalous nostettiin tärkeäksi osaksi myös kansallista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Kierto- ja jakamistalouden merkityksen tulisi näkyä paremmin myös talouskasvun tilastoissa.
Kierto- ja jakamistalous arkitasolla tarjoaa mahdollisuuksia uudenlaiseen yhteisöllisyyteen ja kansalaisten osallisuuteen. Näitä voimavaroja pitäisi muutoinkin vahvistaa, sanoo Ihalainen tiedotteessaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka