Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

18.1.2023 15:26 ・ Päivitetty: 18.1.2023 15:26

Lavrov sai vastattavakseen kysymyksen Niinistön puheesta – ”Se oli ainoa hetki, jossa Lavrovilla ei ollut vastausta”

AFP / LEHTIKUVA / YURI KADOBNOV
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin vuotuinen lehdistötilaisuus noudatti keskiviikkona suurilta linjoiltaan tutuksi tullutta Venäjän poliittisen johdon retoriikkaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kremlin versiossa länsimaat ovat syypäät kaikkeen, EU on Yhdysvaltojen ja Naton talutusnuorassa ja Venäjä on ainoastaan vastannut lännen aloittamaan hybridisodankäyntiin.

Kolmituntisessa lehdistötilaisuudessa kuultiin Lavrovilta vain vähän mitään uutta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes STT:lle.

- Hän puhuu niille, jotka ovat jo hänen puolellaan, Moshes sanoo.

Suomi nousi esiin, kun islantilaisen radiokanavan toimittaja kysyi Lavrovilta kommenttia presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen, jossa tämä muun muassa rinnasti Vladimir Putinin ja Josif Stalinin.

Moshes pitää yhtä seikkaa vastauksessa kiinnostavana.

- Se oli ainoa hetki, jossa Lavrovilla ei ollut vastausta. Hän kutsui Niinistön vertausta primitiiviseksi, mutta ei sanonut sitä vääräksi, Moshes sanoo.

- Kreml ja Lavrov eivät pystyneet kiistämään tämän vertauksen sisältöä.

Muutoin Lavrov toisteli Suomenkin osalta jo aiemmin kuultuja lausuntoja: Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Natoon liittymisestä vedetään johtopäätökset, ja Venäjän puolella rajaa ryhdytään ”asiaankuuluviin sotilaallisiin ja teknisiin toimenpiteisiin”.

VASTATESSAAN Kiinaa koskeneeseen kysymykseen Lavrov kehui maiden suhteiden laatua. Ulkoministeri kuitenkin myös sanoi uskovansa, että Kiina ymmärtää riskit, joita länsijohtoisen globalisoituneen järjestelmän osana olemiseen Lavrovin mukaan liittyy.

– Selvästi kyseessä on jonkinlainen viesti. Se voi olla jonkinlainen reaktio odotuksiin diplomaattisista neuvotteluista Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, Moshes arvioi kommenttia.

Yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinken vierailee Pekingissä helmikuun alussa, kertoi uutistoimisto AFP tiistaina. Myös Yhdysvaltain valtiovarainministerin Janet Yellenin on määrä vierailla Kiinassa pian.

UKRAINAN kannalta Lavrovin puheista voi päätellä sen, että sota jatkuu, Moshes sanoo.

Lavrov teki myös selväksi, ettei Venäjä aio neuvotella Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

– Epäsuorasti sama narratiivi jatkui siitä, että Ukrainan tulisi hyväksyä aluemenetykset, mitä ei tule tapahtumaan, Moshes sanoo.

Lavrov myös vertasi lännen nykypolitiikkaa Venäjää kohtaan Hitleriin ja holokaustiin.

– Se osoittaa tiettyä radikalismia ajattelussa Venäjän sisällä. Jos Venäjän johto todella ajattelee näin, saatamme olla vaarallisemmassa tilanteessa kuin luulemme. Jos se on vain poleeminen työkalu, kyseessä on tietysti eri asia, Moshes sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU