Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Lehmänkauppoja, sote-soppaa ja hallitusfarssi

Brittien EU-ero keskustelutti miltei yhtä paljon kuin Suomen sekava poliittinen tilanne Pohjoismaiden neuvoston viime viikon kokouksessa. Ensin yksi hallituspuolue heitetään pihalle, sitten kyseinen puolue hajoaa kahtia. Pääministeri oli jättämässä presidentille eroilmoituksensa, mutta muutti mieltään ja poltti asiakirjan. Nyt hallitus jatkaa vanhaan malliin, sillä erolla, että osa ministereistä ei kuulu mihinkään puolueeseen, vaan heidän tehtävänsä on Keskustan ja Kokoomuksen hallituspolitiikan tukeminen. Naapurimme katselevat meitä hämmästyneinä, mitä Suomessa oikein tapahtuu?

Hallitusfarssin lisäksi hämmästystä herättää sote-uudistus. Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomessa on kustannustehokkain sairaanhoitojärjestelmä ja sairaanhoidon laadussakin Suomi yltää kymmenen parhaan maan joukkoon. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että sote-palveluita tulee kehittää ja saatavuutta parantaa. Asiantuntijoiden lailla oppositio haluaisi kehittää maailman parasta järjestelmää, kun taas hallitus haluaa romuttaa nykyjärjestelmän ja rakentaa jotain ihan uutta, jonka toimivuudesta ei ole mitään takeita.

Viime viikolla perustuslakivaliokunta pakotti hallituksen ottamaan aikalisän ongelmallisen sote-paketin suhteen. Valiokunta piti välttämättömänä poistaa pakkoyhtiöittämisvelvoite kokonaisuudesta. Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Tämä olisi vaarantunut, jos pakkoyhtiöittämisestä ei olisi luovuttu.
Nyt hallitus joutuu valmistelemaan sote-uudistuksen uudestaan, sillä täydentävä esitys ei riitä. Virkamiehet valmistelevat uuden esityksen kesän aikana ja syksyllä kokonaisuudesta järjestetään lausuntokierros. Kokonaisuus tulee eduskunnan käsittelyyn ensi keväänä ja lait tulisi hyväksyä kesään 2018 mennessä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että maakuntavaalit siirtyvät tammikuulta lokakuulle 2018.

Viimeistään tässä vaiheessa hallituksen olisi pitänyt siirtyä kolmen miehen valmistelusta parlamentaariseen valmisteluun. Jos tahtoa löytyisi, olisi hallituksella nyt mahdollisuus palata uudistuksen alkuperäiseen tavoitteeseen, eli perusterveydenhuollon saatavuuden parantamiseen, eriarvoisuuden vähentämiseen ja palveluiden sujuvoittamiseen. Siihen ei kuitenkaan ole tahtoa tai aikaa, sillä Keskustalle ja Kokoomukselle näyttää olevan tärkeintä saada puolueiden välinen lehmänkauppa maakunnista ja markkinavetoisesta sote-mallista maaliin ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja. Aika näyttää, millainen lopputulos sote-sopasta saadaan aikaiseksi.

Tärkeät vaalit tammikuussa

On ilahduttavaa, että SDP:stä löytyi kolme osaavaa ja vahvaa naista puolueen presidenttiehdokkaaksi. Maailmanpolitiikan myllerryksessä Suomi tarvitsee vahvan arvojohtajan ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion puolustajan, jolla on hyvät kansainväliset suhteet ja laaja ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaaminen.

Sosialidemokraattiset naiset ovat kautta historian rikkoneet lasikattoja yhteiskunnassamme. Suomen 100-vuotisen historian aikana ministereistä vain 12 prosenttia on ollut naisia ja meillä on ollut vain yksi nainen presidenttinä. Olisi erittäin hienoa, jos itsenäisen Suomen toinen vuosisata alkaisi naispresidentin johdolla. Sosialidemokraattien ansiosta tämä on mahdollista.

Lisää aiheesta

Kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero ovat erinomaisia henkilöitä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Heillä kaikilla on vahvat sosialidemokraattiset arvot, pitkä parlamentaarinen ura ja laaja ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen. SDP:n jäsenillä on elokuussa mahdollisuus vaikuttaa kuka edustaa puoluetta talven presidentinvaaleissa. Äänestys järjestetään sähköisenä 7.-13.8. ja postiäänestyksenä 17.-30.8. Jäsenäänestyksen tulos vahvistetaan ja presidenttiehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa 2.9. Jyväskylässä. Syyskuussa meidän kaikkien on lähdettävä liikkeelle ja tehtävä hartiavoimin töitä yhteisen ehdokkaamme puolesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE