Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kommentti: SDP:n trio nostaa presidentinvaalien profiilia – myös Sauli Niinistö on uskallettava haastaa

SDP:n kolme presidenttiehdokasta olivat tänä aamuna MTV-kanavan Huomenta Suomen Nina Rahkolan yhteishaastattelussa. Oikealta: Sirpa Paatero, Tuula Haatainen ja Maarit Feldt-Ranta.

SDP:n presidenttiehdokaskisaan ilmoittautuneet kolme kansanedustajaa jatkoi tänään MTV:n Huomenta Suomen yhteishaastattelussa siitä, mihin he eilen Ylen Aamu-tv:ssä jäivät.

Kansanedustaja Tuula Haatainen totesi maanantaina Ylellä, että tämä aika huutaa sitä, että sosialidemokraattisia arvoja on keskustelussa mukana.

Hän, Maarit Feldt-Ranta ja Sirpa Paatero tekevät parhaansa, että näin myös käy. Tänään Maikkarin haastattelussa oli aistittavissa sd-trion terävöitynyt ote ja kuultiin myös uusia avauksia.

MTV:llä hyvässä iskussa ollut kolmikko haastoi myös istuvaa presidenttiä, toiselle kaudelle pyrkivää Sauli Niinistöä. Etenkin arvoista ja kansainvälisyydestä.

Jotain kertoo, että keskustelun kuluessa heidän huuliltaan tuli enemmän kuin kerran Niinistön edeltäjän, presidentti Tarja Halosen nimi esikuvana ja vaikuttajana.

– Sosialidemokraatit ovat ehkä viime vuosina puhuneet liikaa vain niistä asioista, joista olemme samaa mieltä Sauli Niinistön kanssa. Pidän tärkeänä, että nostamme esiin myös vaihtoehdon, Maarit Feldt-Ranta sanoi.

Hänen mukaansa Suomi on Niinistön aikana vetäynyt maailmalla eikä ole ollut samalla tavalla aktiivi globaali vaikuttaja kuin esimerkiksi Tarja Halosen kausilla.

Lisää aiheesta

– Voisin ehkä rohkeammin haastaa Sauli Niinistöä ja hänen linjaansa, Feldt-Ranta jatkoi.

Pidän tärkeänä, että nostamme esiin myös vaihtoehdon.

Tuula Haatainen puhui arvoista, köyhyydesta, eriarvoisuuden kiihtymisestä ja globaaleista kysymyksistä.

– Olisin konkreettisesti huomattavasti aktiivisempi esimerkiksi YK-järjestelmässä. Tässä vertaan nyt Tarja Haloseen, joka otti vuosituhattavoitteet, globaalit kysymykset, ympäristökysymykset, äärimmäisen köyhyyden esille, hän kommentoi.

Suomi voisi Haataisen mukaan olla kokoaan suurempi vaikuttaja tässä.

Arvoista ja esimerkistä puhui myös Sirpa Paatero, joka huomautti tuloerojen Suomessa johtavan myös maanpuolustusinnon laskuun ja tähän presidentin tulisi hänen mielestään arvojohtajana puuttua.

Suomella on vielä paikka muuttaa kehityksen suuntaa.

– Tuloeroja ei pitäisi lisätä vaan kaventaa, kansalaisten jakautumisesta huolestunut Paatero painotti.

– Presidentti on arvojohtaja, jos hän ilmoittaa itse olevansa tuloerojan kaventamisen puolesta, rasismia vastaan, meidän vahvaa yhteiskuntaa puolustamassa.

Haastamisen ei pitäisi olla majesteettirikos tasavallassa.

Jos ja kun aikoo vaaleissa pärjätä, pitää ehdokkaan uskaltaa myös haastaa kilpailijansa. Asiassa pysyen, mutta tarvittaessa tiukastikin.

Se on demokratiaa, ei majesteettirikos – ja kuuluu kansanvallan kovaan ytimeen niin kuntavaaleissa kuin presidentinvaaleissa.

On rohkaiseva lähtökohta, että Haatainen-Feldt-Ranta-Paatero -ketjusta on tähän, yhdessä ja erikseen.

Demokraattina myös Sauli Niinistö sisäistää sen, että nöyristely ja kritiikitön perässähiihtäminen eivät kuulu 2010-luvun kampanjointiin. Kuten eivät surullisen kuuluisa poikkeuslaki tai kaikkien merkittävien puolueiden asettuminen istuvan presidentin taakse. Ei Suomi sentään sodassa ole, Luojan kiitos.

Alkakoon siis reilu kilpa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE