Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Lenin-museossa vanhat keulakuvat – uusi sisältö näyttelyssä

Lenin-museo on uusiutunut.

Lenin-museon näyttelyä on päivitetty Neuvostoliiton arjesta ja neuvostoyhteiskunnan eriarvoisuudesta kertovalla osiolla.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuonna 2016 uudistetun Lenin-museon näyttelyä päivitetään. Uudistuksen taustalla on yleisöltä tullut toive kuulla lisää tavallisten neuvostokansalaisten elämästä, museo tiedottaa.

Lenin-museon uudessa arkielämää käsittelevässä osiossa kävijät voivat museon mukaan kurkistaa neuvostoliittolaisen puoluevirkailijan asuntoon sekä tutkailla
neuvostokodille tyypillisiä esineitä ja tuotepakkauksia. Esillä on myös ainutlaatuista kuva- ja videomateriaalia 1970- ja 1980-lukujen neuvostoarjesta ja -juhlasta. Lisäksi uudistetussa näyttelyssä pääsee kuuntelemaan neuvostoliittolaista musiikkia eri vuosikymmeniltä ja kokeilemaan Tetris-tietokonepelin varhaista versiota vuodelta 1984.

Museon tiedotteen mukaan Neuvostoliitto oli yritys rakentaa uudenlainen yhteiskunta, jossa kommunistinen järjestelmä pitäisi huolta kansalaisten tasa-arvosta ja
kaikista tarpeista.

– Ihmisten elintaso ja aineellinen hyvinvointi kasvoivatkin vauhdilla, kunnes kankea suunnitelmatalous ajautui vakaviin ongelmiin 1970-luvulla. Maahan syntyi valtava kulutustavarapula, jonka myötä jonottamisesta, tavaroiden hamstraamisesta ja pimeästä kaupasta tuli arkipäivää miljoonille ihmisille.

– Arjesta selviäminen vaati omat taitonsa ja niksinsä. Elinolojen kurjistuessa eliitti piti kiinni etuoikeuksistaan ja kykeni hankkimaan tavaroita, joista rivikansalaiset
saattoivat vain uneksia. Kasvava eriarvoistuminen vei kansan uskon sosialismin kaikkivoipaisuuteen ja vaikutti osaltaan Neuvostoliiton romahtamiseen 1991, museon tiedotteessa todetaan.

Lenin-museo on vuonna 1946 perustettu tamperelainen erikoismuseo, joka avautui täysin uudistettuna kesäkuussa 2016.

Uudistunut näyttely tarkastelee museon mukaan tasapainoisesti Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa ja kertoo kaunistelemattomasti Neuvostoliiton noususta ja tuhosta.

Werstas kerää irtisanomiskokemuksia

Työväenmuseo Werstas, johon Lenin-museo kuuluu,  kerää ympäri Suomea irtisanomisiin liittyviä kokemuksia ja esineitä.

– Tallennustyötä tehdään, koska päättyvät työsuhteet, tuotantolaitosten alasajot ja irtisanomiset ovat oleellinen osa tulevaisuuden eurooppalaista kulttuuriperintöä. Käsitykset sukupolvilta toisille siirtyvistä ammateista, pitkistä työurista ja paikallisyhteisöihin sitoutuneista tehtaista eivät pidä enää paikkaansa, museo perustelee.

– Tilalle ovat tulleet kokemukset lomautuksista, irtisanomisista ja tuotannon siirtämisestä halpamaihin. Kerätyistä esineistä julkaistaan verkkonäyttely tyovaenliike.fi-sivustolla syksyllä 2018.

Museon mukaan kuka tahansa voi osallistua Irtisanottu perintö -hankkeeseen lahjoittamalla irtisanomiseen tai menetettyyn työpaikkaan liittyvän esineen Työväenmuseo Werstaan kokoelmiin.

– Lahjoitus voi olla mikä tahansa irtisanomiseen liittyvää esine, kuten vaikkapa työpaikalla käytössä ollut oma kahvikuppi, työvaatteet tai yrityksen mainoskynä. Oleellista on, että esineeseen liittyy muisto irtisanomisesta, museo tiedottaa.

Werstaan Irtisanottu perintö -hanke on osa eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuotta, ja se on saanut rahoitusta Museovirastolta. Hankkeessa on mukana myös yhteistyötahoja, jotka auttavat museota esineistön keruussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE