Politiikka
3.10.2017 06:30 ・ Päivitetty: 3.10.2017 06:36
Li Andersson ehdottaa yli vaalikausien ulottuvaa suunnitelmaa: Ratahankkeisiin tarvitaan lisää vähintään 100 miljoonaa euroa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ehdottaa yli vaalikausien ulottuvaa investointisuunnitelmaa raideliikenteen parantamiseksi.
– Raideverkon pitää olla kunnossa, jotta liikennettä voidaan lisätä. Ensiksi on siis korjattava niin sanotut pullonkaulat, jotka estävät raideliikenteen laajentumisen ja aiheuttavat vikoja ja myöhästymisiä. Myös liikenteen ohjausjärjestelmät pitää laittaa kuntoon, Andersson esittää.
Suomen henkilöliikenteestä noin viisi prosenttia kulkee raiteita pitkin. Anderssonin mukaan raideliikenteen kehittäminen helpottaisi liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamista. Se myös vähentäisi ruuhkia ja joustavoittaisi liikkumista.
Suomen kaltaisessa suuressa maassa raideliikenne on peruspalvelu.
Andersson ehdottaa, että raideliikenteen kehittämiseksi laaditaan konkreettinen toimenpideohjelma, jonka rahoituksesta tehdään yli vaalikausien ulottuva parlamentaarinen sopimus. Ratahankkeiden nykyisen, noin 100 miljoonan euron vuotuisen rahoituksen lisäksi tarvitaan hänen mukaansa vähintään toinen 100 miljoonaa euroa.
– Suomen kaltaisessa suuressa maassa raideliikenne on peruspalvelu, jonka laadun kehittämisestä tulee olla pitkän tähtäimen suunnitelma. Parin seuraavan vaalikauden aikana ratahankkeiden rahoitustarve on ainakin parin miljardin luokkaa, hän sanoo.
– Tieverkon korjausvelan kohdalla tällainen sopiminen onnistui, ja samaa yrittää nyt (Anne) Bernerin (kesk.) parlamentaarinen työryhmä. Henkilö- ja tavaraliikenteellä on osittain eri ongelmakohdat, mutta niitä tulee kehittää samanaikaisesti. Kokonaisuudessaan sujuva liikenne hyödyttää sekä henkilö- että tavaraliikennettä.
Lisää aiheesta
Investointien kiireellisyysjärjestyksessä Andersson nojaisi Liikenneviraston asiantuntija-arvioon. Esimerkkejä tarpeellisista korjauskohteista ovat Pasila–Riihimäki-rataosan parantaminen, Oulu–Kemi- ja Ylivieska–Iisalmi-yhteysvälien korjaus, Hangon radan sähköistys sekä Joensuun, Kouvolan ja Kuopion ratapihojen modernisointi.
Oppositio on jättänyt aiheesta myös yhteisen välikysymyksen koskien raideliikennettä ja valtion omistajaohjauspolitiikkaa. Hallitus vastaa tänään ensimmäiseen välikysymykseen perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.
Välikysymyksen on allekirjoittanut 71 kansanedustajaa SDP:stä, perussuomalaisista, vihreistä, vasemmistoliitosta, RKP:stä ja kristillisdemokraateista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
3.10.2017 05:24
Hallitus vastaa välikysymykseen – perussuomalaiset nyt ensi kertaa oppositiossa
Politiikka
27.9.2017 16:45
”Valmisteluun on liittynyt kummallisia piirteitä” – Lindtman selvitti medialle välikysymyksen taustat
Toimituksen kommentit
30.8.2017 20:45
Kommentti: VR-selvitys paljasti karut faktat – nyt huhutaan ”rumasta paperista”, joka on yhä piilossa
Politiikka
27.8.2017 18:21
”Väkisin tulee mieleen kysymys…” – Veturimiesten puheenjohtaja pistää Sipilää tilille lausunnoista
Politiikka
21.8.2017 17:00
VR-kohu jatkuu: mitä pimennossa olevissa selvityksissä on? Anne Berner vastaa Demokraatin 5 kysymykseen
Politiikka
14.8.2017 10:41
Li Andersson: Iltapäivälehdistö pelottelee jo ”liikennekaaoksella”