Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Li Andersson: Hallitukselta mittava sitoutuminen hoitovelan purkamiseen

Lehtikuva / Markku Ulander
Opetusministeri Li Andersson (vas.) puhuu hallituksen talousarvioneuvottelujen päätösinfossa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kävi hallituksen budjettiriihen tiedotustilaisuudessa läpi sitä, miten hallitus tukee kuntia koronakriisissä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Andersson painotti, että niin etäopetuksen aikana syntynyttä oppimis- ja hyvinvointivajetta pitää kuroa umpeen samoin kuin terveydenhuollon ja mielenterveyspalvelujen hoitovelkaa. Esimerkiksi leikkauksia ja terveydenhuollon aikoja on siirretty ja jonot ovat kasvaneet ja jonoja täytyy ruveta purkamaan.

Hallitus sitoutuu purkamaan hoito- ja palveluvelkaa 450 miljoonan euron kokonaisuudella vuosina 2021–2023.

– Tärkeänä tavoitteenamme on varmistaa, että jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon myös muihin kuin koronaan liittyviin ongelmiin myös koronavirusepidemian aikana.

Hallitus vastasi kuntien heikentyneeseen taloustilanteeseen aiemmin  jo 4. lisätalousarviossa. Nyt riihessä päätettiin jälleen mittavasta tukipaketista.

Vuonna 2021 hallitus tekee kuntien valtionosuuksiin kertaluonteisen 300 miljoonan euron korotuksen. Tämän lisäksi yhteisöveron jakoperusteisiin tulee määräaikainen 10 prosenttiyksikön korotus. Sen vaikutus kuntatalouteen on noin 550 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi tänä vuonna syksyllä annettavassa lisätalousarviossa kohdistetaan kunnille 400 miljoonan euron ja sairaanhoitopiireille 200 miljoonan euron lisäpanostus.

Koronaviruksen välittömistä kustannuksista Andersson mainitsi testaa, jäljitä, hoida ja eristä -strategian. Strategian toimintamenot katetaan vuonna 2021 kehyksen ulkopuolisina menoina. Hallitus aikoo kasvattaa entisestään testauskapasiteettia. Andersson sanoi tämän olevan myös elinkeinoelämän etu.

– Uusien maanlaajuisten sulkujen hinta yritysten ja perheiden taloudelle olisi monin verroin hybridistrategian kustannuksia suurempi. Siksi hallitus sitoutuu korvaamaan täysimääräisesti koronaviruksen hoitoon liittyvät välittömät kustannukset.

Myös koronarokotuksen kulut katetaan täysimääräisesti valtiontalouden kehyksen ulkopuolelta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) täydensi Anderssonia todeten, että niin kunnille kuin koronatoimiin liittyviin kustannuksiin varataan yhteensä noin neljä miljardia euroa.

– Tästä kunnille ensi vuonna kohdistetaan 1,45 miljardia euroa, Marin sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE