Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Li Andersson: “Tässä maassa on käynnissä hitaasti etenevä vakava kriisi”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti linjapuheen vasemmistoliiton "Oikeudenmukaiset sotepalvelut kaikille, ei harvoille" -tilaisuudessa Helsingissä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Li Andersson vaatii merkittäviä parannuksia sosiaali- ja terveysalan työoloihin ja luonnehtii alan työvoimapulaa vakavaksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puheessaan tilanteeseen tiistaina alkuillasta kantaa ottanut Andersson sanoi, että sote-alan työvoimapula on ratkaistava, jotta palvelut voidaan taata kaikille riittävän ajoissa.

- Tässä maassa on käynnissä hitaasti etenevä vakava kriisi. Kriisi on edennyt niin pitkälle, että se vaikuttaa laajasti ihmisten terveyteen, Andersson sanoi.

Puheenjohtaja muistutti, että yhteiskunta on riippuvainen sote-alan ammattilaisista. Puolue vaatii hyvinvointialueilta ripeitä toimia ammattilaisten työehtojen parantamiseksi tammikuussa pidettävien aluevaalien jälkeen.

- Tammikuun sote-vaaleissa valittavat hyvinvointialueet ovat työnantajia, aivan kuten kunnat ovat olleet tähän saakka. Ja siksi tulevilla hyvinvointialueilla on aivan keskeinen rooli siinä, minkälaiseksi koko hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta keskeisen alan tilanne kehittyy.

Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Palveluista vastaa jatkossa 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

- Kyse ei ole vain rahasta, vaan myös osallisuudesta työn suunnittelussa, pysyvistä työsuhteista, työssä jaksamisesta, kuten mahdollisuudesta olla tekemättä jatkuvasti ylitöitä ja oikeudesta lepoon sekä selkeästä työnjaosta eri ammattilaisten välillä, Andersson luetteli.

Samoilla linjoilla demarien kanssa

Vasemmistoliiton linjaukset ovat samankaltaiset kuin SDP:n, joka ajaa sitä, että suomalaiset pääsisivät oikea-aikaisesti ja ajoissa hoitoon. Toisena aluevaalien kärkiteemana SDP:llä on sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön hyvinvointi.

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei ottanut viime viikolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kantaa, pitäisikö hoitajia pyrkiä houkuttelemaan alalle palkankorotuksella.

- Palkkaus ja työolot ovat keskeisiä asioita, mutta näistä vastaavat työmarkkinajärjestöt. Meidän tehtävämme poliittisina päättäjinä ja tulevien hyvinvointialueiden päättäjien tehtävä on huolehtia siitä, että paikallisesti työolot järjestetään niin hyvin, että ala on vetovoimainen ja siellä koetaan mielekkyyttä.

Keskusta puolestaan on linjannut, että jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveydenhuollon asema. Minimitasona puolue pitää, että jokaisessa kunnassa on oltava saatavilla lääkäripalveluita.

- Kyllä me pidämme lääkäriin pääsyä perusteltuna hyvinvointiyhteiskunnan takuukokemuksena jokaiselle suomalaiselle, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi syyskuun lopulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE