Politiikka

Li Anderssonilta täystyrmäys: ”Jatkaa hallituksen eriarvoistavaa, näköalatonta ja julkista sektoria murentavaa linjaa”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä valtiovarainministeri Petteri Orpon eilen esittelemä ehdotus ensi vuoden budjetiksi jatkaa hallituksen eriarvoistavaa, näköalatonta ja julkista sektoria murentavaa linjaa.

Andersson vaatii tiedotteessaan hallitusta käyttämään parantuneen taloustilanteen suoman liikkumavaran kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseen sekä Suomen pitkän ajan elinvoimaisuuden turvaaviin investointeihin leikkauspolitiikan sijaan.

– Hallitus itsekin myöntää, että Suomen menestys perustuu korkeaan osaamiseen. Kuitenkaan se ei ole valmis panostamaan siihen. Muutama kymmenen miljoonaa ei paljoa lämmitä, kun kouluilta, yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta on hävinnyt viime vuosina satoja miljoonia.

Pitkään lykätystä yritystukiremontista VM:n budjettiehdotus ei anna Anderssonin mukaan mitään osviittaa. Andersson toivoo aiheen olevan esillä, kun koko hallitus käsittelee budjettia kuun lopulla.

– Toivottavasti hallituksella on selkärankaa karsia tehottomampia ja ympäristölle haitallisimpia tukia ja suunnata rahat uudelleen kestävää rakennemuutosta edistävään tuotantoon ja tuotekehitykseen. Elinkeinopoliittisen vision lähtökohdiksi on otettava nollapäästöinen tuotantojärjestelmä ja kohtuulliset työehdot.

Anderssonin mukaan ministeriön esityksestä se ei käy ilmi, mutta ministeri Orpon lausuntojen perusteella näyttää siltä, että ansiotuloverotusta aiotaan hallituksen budjettiriihessä keventää. Todennäköisesti hallitus esittää ainakin työntekijöiden palkasta vähennettävien maksujen ”kikykorotuksen” kompensoimista sekä suurituloisimpien veroasteen laskemista, arvioi Andersson.

– Tämä tarkoittaa satojen miljoonien eurojen lisäleikkausta. Järkevämpää olisi perua koko kiky ja sen mukaiset maksumuutokset. Verotuksen progressiota tulisi pikemmin lisätä kuin vähentää. Näin voitaisiin perua esimerkiksi perusturvan ja julkispalveluiden kohtuuttomia heikennyksiä ja turvata samalla pienituloisten ostovoima.

Andersson ihmettelee muutenkin valtiovarainministeri Orpon verokäsitystä. Eilisessä tiedotustilaisuudessa Orpo totesi, etteivät korkea verotus ja vahva hyvinvointi sovi hänen mielestään yhteen.

– Asiahan on juuri päinvastoin. Veroasteen ja hyvinvoinnin välillä on vahva korrelaatio. Pohjoismaiden väestö ei ole sattumalta maailman parhaiten voivaa. Viime vuosina julkaistujen tutkimusten mukaan myös verotuksen progressio lisää kansalaisten kokemaa hyvinvointia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat