Kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Harry “Hjallis” Harkimo kertoo parhaillaan Ylen Ykkösaamussa perustamastaan poliittisesta liikkeestä Liike Nyt.
Harkimon mukaan mukana ovat muun muassa hän, entinen SDP:stä eronnut kansanedustaja Mikael Jungner ja toimittaja Tuomas Enbuske.
Harkimon mukaan hankkeesta ei ollut puhuttu etukäteen kellekään kansanedustajille eikä esimerkiksi Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle.
Liike Nyt on avannut nettisivunsa. Siellä on lueteltu liikkeen perustajat, joita ovat edellisten lisäksi Karoliina Kähönen, Sarian Antila, Helena Auramo ja Alex Nieminen. Liikkeen toimintaa rahoittavat tällä hetkellä sen perustajat.
Toimistusjohtaja Risto EJ Penttilän Harkimo määrittelee olleen mukana liikkeen taustajoukoissa, “antamassa neuvoja”.
Hjallis Harkimo on liikkeen puheenjohtaja.
Nettisivujen mukaan Liike Nyt haluaa luoda alustan sille, mitä päätöksenteko voisi parhaimmillaan olla.
Liike Nyt sanoo edistävänsä demokratiaa poistamalla päätöksentekoa rampauttavat vanhat rakenteet ja saada aikaan yhteisiä päätöksiä, jotka hyödyttävät Suomea.
Kyseessä ei ole puolue vaan poliittinen liike.
Liikkeellä on neljä periaatetta:
– Jokaisesta on pidettävä huolta
– Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut
– Ilmastonmuutos on totta ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla
– Yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita, jos sille annetaan tilaa
“Pieni eliitti pyörittää maatamme.”
Kokoomuksesta eronnut Harkimo kirjoittaa uuden liikkeen nettisivuilla, että politiikkaa on vuosia tehty samalla tavalla.
– Pieni eliitti pyörittää maatamme, mutta päätöksiä ei saada aikaiseksi. Yritystukityöryhmän tulos on tästä hyvä esimerkki. Työryhmä ei päässyt sopuun leikkauksista tai edes tukijärjestelmän uudistamisesta, vaan miljardien eurojen tuet kohdennetaan yhä yrityksille. Ei lapsille, nuorille, työttömille tai muille, jotka sitä kipeimmin tarvitsisivat.
Harkimon mukaan pitää tehdä suuria poliittisia rakennemuutoksia ja pysäyttää Suomen näivettyminen.
– Emme halua enää katteettomia lupauksia ja politiikka, jossa jokainen puolue ajaa omien eturyhmiensä asiaa muiden kustannuksella. Sote on hyvä esimerkki tästä. Ihmiset haluavat tulla kuulluksi. Me haluamme kohdetaa varoja tutkimukseen, innovaatioihin sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin, hän kirjoittaa.