Politiikka

Liisa Jaakonsaari kommentoi Turkin presidentin rajua pakolaispuhetta: ”Uskon sen olevan vain uhkaus”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n europarlamentaatikko Liisa Jaakonsaaren mukaan Euroopan unioni menettää ideansa ja sielunsa, jos se hyväksyy ne laajamittaiset ja summittaiset ihmisoikeuksien loukkaukset, joihin Turkki nyt syyllistyy.

Euroopan parlamentin jäsenet ilmoittivat marraskuussa haluavansa keskeyttää väliaikaisesti Turkin kanssa käynnissä olevat liittymisneuvottelut. Parlamentin julkilausuma ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova.

Jaakonsaari sanoo Eurooppatiedotuksen sivuilla, että viestinä EU:n arvoista olisi oikein keskeyttää varsinaiset jäsenyysneuvottelut.

— Presidentti Erdoganille pitää tehdä selväksi, että neuvottelut EU-jäsenyydestä lopetetaan kokonaan, jos kuolemanrangaistus palautetaan Turkkiin.

Ei ole Turkin, Euroopan eikä koko maailman edun mukaista lisätä jännitystä muutenkin äärettömän epävakaalla alueella.

Jaakonsaaren mukaan ainut ongelma eivät ole kuitenkaan Turkin EU-jäsenyysneuvottelut.

— Iso kysymys on se, miten Turkin kanssa solmittu pakolaissopimus pidetään voimassa. Tämä on pidettävä erillään varsinaisista jäsenyysneuvotteluista.

Jaakonsaari huomauttaa, että Erdogan on uhannut avata portit 3 miljoonalle pakolaiselle Eurooppaan.

— Uskon sen olevan vain uhkaus, sillä Turkin kansa haluaa sopimukseen liittyvän viisumivapauden.

Jaakonsaari sanoo, että kanavat dialogille on pidettävä auki.

— EU-Turkki -tulliunioni ja maaliskuun 2016 pakolaissopimus sekä monet muut yhteiset projektit kuten Erasmus-opiskelijoiden vaihto-ohjelma on pidettävä käynnissä. Ei ole Turkin, Euroopan eikä koko maailman edun mukaista lisätä jännitystä muutenkin äärettömän epävakaalla alueella.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat