Ulkomaat
14.12.2024 06:30 ・ Päivitetty: 13.12.2024 18:31
Liisa Liimatainen: Syyria sai uuden hallituksen 50 vuoden diktatuurin jälkeen, mutta voiko uuteen johtoon luottaa
Osa syyrialaisista iloitsee, koska Assad-suvun 1970-luvulla alkanut terrorijärjestelmä näyttää päättyvän.
Uusi pääministeri Mohammad al-Bashir edustaa kuitenkin islamistista Haiat al Tahrir al-Sham -organisaatiota, vaikka hän edustaa sunni-islamia eikä shiiamuslimien ryhmään luokiteltuja alaviitteja, joita edellinen hallitsijasuku edusti.
Uuden tilanteen vuoksi Syyrian lukuisat etniset ja uskonnolliset yhteisöt sekä ulkomaille paenneet syyrialaiset miettivät, onko mahdollista luottaa uuteen johtoon, koska sillä on ollut siteitä edelliseen hallintoon.
Assadien vallan romahdus on menetys myös Venäjälle.
SYYRIAN syrjäytetyn johdon romahduksen taustalla on kaksi muutakin konfliktia.
Ukrainan sotaan juuttunut Venäjä ei ole voinut tukea pitkäaikaista liittolaistaan Syyriaa niin kuin aikaisemmin. Israelin sotatoimet Gazassa ja Libanonissa ovat myös heikentäneet Syyrian toista liittolaista, Iranin islamalaista tasavaltaa.
Iran on hyötynyt vuosikymmenien ajan eri Lähi-idän liittolaisten tuesta. Viime aikoina Israelin Libanoniin ja Gazaan tekemät hyökkäykset ovat heikentäneen kahta Iranin liittolaisia, Hamasia Gazassa ja Hizbollahia Libanonissa.
Iranin islamilainen tasavalta havaitseekin nyt olevansa lähes yksin, kun sen kolmas liittolainen Syyrian presidentti on paennut Moskovaan.
ASSADIEN vallan romahdus on menetys myös Venäjälle. Syyria alkoi rakentaa suhdetta Moskovaan jo Neuvostoliiton kautena.
Venäjän meritukikohta Tartusin satamassa ja lentotukikohta Latakian satamakaupungin lähellä takaavat Venäjällä myös talvella avoimen meriyhteyden. Näin Syyrian johdon vaihto on paha kolaus Venäjälle.
Iranin puolustusjärjestelmä on perustunut niin sanottuun vastarinta-akseliin, johon Assadien johtama Syyria kuului. Iranin vallankumouksen jälkeen alkaneiden pakotteiden vuoksi Iranilla ei ollut mahdollisuutta hankkia raskaita aseita.
Siksi se rakensi oman puolustuksensa liittolaistensa muodostaman akselin varaan. Iranin liittolaisten miliisijoukot Irakissa, Libanonissa, Syyriassa, Jemenissä ovat olleet Iranin käytettävissä laajalla alueella.
Nyt tilanne muuttuu.
Syyrian uusi johto pyrkii esiintymään maltillisena, mutta Teheranissa ollaan huolestuneita.
KAHTEEN Saudi-Arabian öljytuotantolaitokseen 14.9.2019 tehtyjen drooni-iskujen katsotaan olevan Iranin työtä, vaikka ne lähtivät Irakista.
Vakuuttavan viestin jälkeen Saudi-Arabia ryhtyi neuvottelemaan entisen vihollisensa kanssa Irakin välityksellä.
Sitä ennen Saudi-Arabian kuningaskunta edusti pitkään jyrkkää sunni-islamin tulkintaa, joka näki shiiamuslimit kerettiläisinä.
Saudi-Arabian kuningaskunnalle islamistinen Iran oli pitkään vihollinen, koska se edusti Lähi-idässä päinvastaista poliittista näkemystä, militanttia shiialaista näkemystä, jolle Yhdysvallat oli päävihollinen.
Saudi-Arabia on elänyt pitkään Yhdysvaltain siipien suojassa ja sallinut sen joukkojen toimia Saudi-Arabiasta käsin.
Sunnimuslimeihin ja Yhdysvaltain siipien suojassa eläneisiin arabimaihin vihamielisesti pitkään suhtautunut Iran tuntee asemansa heikentyneen, kun se on menettänyt Syyrian liittolaisuuden. Syyrian johdossa on nyt menneisyydessä vihamielisesti shiialaisuuteen suhtautunut islamisti.
Syyrian uusi johto pyrkii esiintymään maltillisena, mutta Teheranissa ollaan huolestuneita.
Pystyykö uusi hallinto luomaan Syyrian, jossa on tilaa kaikille.
LÄHI-IDÄN uuden konfliktin voittaja on tavallaan Turkki, joka on tukenut syyrialaisia kapinallisia Assadien vallan lopettamisessa.
Turkin ulkoministerin Hakan Fidanin mielestä ”Syyriassa on alkanut uusi kausi ja nyt pitää keskittyä tulevaisuuteen”. Turkin pääministeri lupaa myös, että Syyriaa vaikeina aikoina tukenut Turkki auttaa naapurimaata myös nyt uuden kauden alettua.
Syyrian sisällissodan aikana Turkki on ottanut vastaan kolme miljoonaa pakolaista. Sen lisäksi Turkki on lähettänyt aseita ja valmentanut kapinallisjoukkoja.
Naapurimaiden nykyisistä hyvistä suhteista huolimatta on vaikea sanoa, miten paljon Turkki voi vaikuttaa Syyrian voittajaryhmän, Hayat Tahrir al-Shamsin (HTS) ja sen johtajan Abu Mohammd al Jolanin politiikkaan.
Syyrian ulkopuolella mietitään, osaako uusi johto hallita erittäin vaikeata tilannetta. 14 vuoden sodan jälkeen Syyrialla on edessään jälleenrakennus.
Syyrian 24 miljoonan väestöstä jopa yli 7 miljoonaa on juuri palanneita pakolaisia. Sen lisäksi Libanonissa, Jordaniassa ja Turkissa syyrialaisia on yli miljoona.
Ainakin 90 prosenttia syyrialaisesta elää köyhyysrajan alapuolella. Lähes puolet on alaikäisiä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta käydä koulua normaalisti.
Syyria koostuu lukuisista etnisistä ja uskonnollisista ryhmistä. Siksi maan ulkopuolella mietitään, pystyykö uusi hallinto luomaan Syyrian, jossa on tilaa kaikille. Jos sopu ei onnistu, uudet konfliktit uhkaavat jo sodan tuhoamaa maata.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.