Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Liittojohtajat vaativat vientimallia pois lainsäädäntövalmistelusta – johtaisi palkkavaaleihin

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Työministeri Arto Satonen (kok.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 21. maaliskuuta.

Orpon hallituksen lakiteitse edistämä vientimalli tuo palkkaneuvotteluihin ja sovittelutoimintaan enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä, toteavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto Helsingin Sanomissa.

Demokraatti

Demokraatti

Työministeri Arto Satonen (kok.) pyysi Murtoa ja Rytköstä selvittämään vientimallin toteuttamista neuvotteluteitse, mutta palkansaajakeskusjärjestö SAK:n ja hallituksen tavoitteet olivat liian kaukana toisistaan. Seuraavaksi hallitus pyrkii tavoitteeseensa lakimuutoksella.

Rytkösen ja Murron mukaan lakiesitys hankaloittaisi toteutuessaan palkoista ja työehdoista neuvottelemista.

– Esitetyt säännösmuutokset perusteluineen aiheuttavat suuria tulkinnanvaraisuuksia. Jos laki hyväksytään, luvassa on jatkuvia tulkintakiistoja. Esitys ei myöskään ota tasapainoisesti huomioon työriitojen osapuolten intressejä, he kirjoittavat.

Rytkösen ja Murron mukaan malli jättäisi yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittiset julkisrahoitteiset ja naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.

– Mikäli palkankorotustaso määritellään laissa, poliitikot joutuvat väistämättä ottamaan kantaa palkkoihin ja palkankorotuksiin jokaisten vaalien alla. Haluavatko päättäjät todella vuodesta toiseen väitellä julkisesti alojen oikeudenmukaisesta palkkakehityksestä?

ESITYS myös sitoo valtakunnansovittelijan käsiä merkittävästi, mikä vaarantaa Rytkösen ja Murron mukaan luottamusta sovittelun puolueettomuuteen.

Lisää aiheesta

– Valtakunnansovittelija hoitaa virkaansa hyvin pienin resurssein. Ei ole realistista, että hän voisi arvioida yleisen linjan kustannusvaikutukset ja sovintoehdotuksen vaikutukset muun muassa kansantalouteen, kilpailukykyyn ja julkiseen talouteen. Työriidat luultavasti vaikeutuvat ja pitkittyvät, kun sovittelijan mahdollisuuksia antaa sovintoehdotuksia rajoitetaan.

Vientimalli vaikeuttaa Rytkösen ja Murron mukaan myös sukupuolten välisten palkkaerojen kaventamista rajoittamalla julkisten ja naisvaltaisten alojen palkkakehityksen jälkeenjääneisyyden korjaamista.

– Hallitus on toivonut, että työmarkkinamalliin löytyisi ratkaisu työmarkkinaosapuolten kesken. Työministerin pyynnöstä tekemämme selvitys osoitti, ettei neuvotteluille ole edellytyksiä.

– Näitä asioita ei ratkota politisoimalla niitä vaalikysymyksiksi. Työehdoista neuvottelu on ammattijärjestöjen ydintoimintaa. Työmarkkinatoimijoilla tulee olla vastuu neuvotella myös tulevaisuuden työmarkkinamallista.

– Hallituksen ei pidä omilla toimillaan pahentaa työvoimapulaa kaikkien kansalaisten tarvitsemissa palveluissa, vaan sen olisi osoitettava viisautta. Juridisestikin ongelmallinen vientimalli pitäisi vetää pois lainsäädäntövalmistelusta, Rytkönen ja Murto kirjoittavat Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE