Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ilmeisesti sitä työmarkkinamallia ei niin kipeästi tarvita” – Satosen uutinen yllätti SAK:n Elorannan

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n edustajiston kokouksessa 4. kesäkuuta.

Työministeri Arto Satonen (kok.) kertoo X:ssä, ettei edellytyksiä Suomen työmarkkinamallista aloitettaville neuvotteluille löytynyt. Ilmoitus tuli SAK:n puheenjohtajalle Jarkko Elorannalle yllätyksenä.

Simo Alastalo

Demokraatti

Satonen nimitti keväällä Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen ja OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron selvityshenkilöiksi kartoittamaan vientimallista aloitettavien neuvottelujen mahdollisuutta. Nyt selvitys on päättynyt tuloksettomana ja hallitus etenee työmarkkinamallin kanssa lakiteitse. Satosen mukaan lakiesitys annetaan eduskunnalle syksyllä.

Eloranta kertoo Demokraatille ministerin ilmoituksen tulleen hänelle uutisena.

– Olin vähän yllättynyt, että tämä päätös tehtiin nyt. Olemme tavanneet nämä selvityshenkilöt Rytkösen ja Murron huhtikuussa. Sen jälkeen ei ole kuulunut yhtään mitään ennen tätä ilmoitusta, että vientineuvotteluista ei mitään tule. Näin tämä prosessi on meidän näkökulmasta mennyt.

Tässä välissä ei yhteyttä ole pidetty?

– Ei tällaista virallista. Olemme tietysti pitäneet esillä paikalliseen sopimiseen ja lakko-oikeuteen liittyviä kysymyksiä kahdenvälisissä keskusteluissa työministerin ja hänen kabinettinsa kanssa. Olemme todenneet sinne, että ne ovat meidän ennakkoehtoja työmarkkinamallineuvotteluille. Mutta tätä kokonaisuutta ei ole missään yhteydessä katsottu sen jälkeen, että miten tässä kävi ja voidaanko tässä edetä. Nyt siellä on vedetty tämä johtopäätös ilmeisesti Murron ja Rytkösen tietojen perusteella, mutta he eivät ole ainakaan SAK:ta kevään jälkeen konsultoineet millään tavalla.

Oliko missään vaiheessa kyse vakavista neuvotteluista?

– Kyllä me silloin joulukuussa, kun menimme näihin kahdenvälisiin, menimme niihin ihan vakavissamme. Esitimme jo silloin näkemykset siitä, jotka ovat edelleen julkisia, mitä hyvän työmarkkinamallin pitäisi pitää sisällään. Ne käytiin myös työnantajapuolen kanssa kaksikantaisissa neuvotteluissa lävitse. Kerroimme vakavasti hallitukselle myös huolista, jotka liittyivät sekä lakko-oikeuden rajaamiseen että paikallisen sopimisen vapauttamiseen, mitkä vievät pohjaa hyvältä työmarkkinamallilta. Kyllä me ne näkökulmat sinne ihan vakavasti esitimme, mutta eivät ne näyttäneet saavan vastakaikua sen paremmin työnantajapuolelta kuin hallitukseltakaan.

– Ilmeisesti sitä työmarkkinamallia ei niin kipeästi tarvita. Kipeämmin näytetään tarvitsevan lakko-oikeuden rajaamista ja paikallisen sopimisen aika vallatonta vapauttamista.

Kuinka todennäköisenä pidät, että tässä nyt lakiteitse saadaan aikaiseksi jotakin toimivaa?

– Näyttää siltä, että ei se paljon nykytilaa sinänsä sovittelijan toimessa tule muuttamaan. Se, miten tämä käytännössä tulee toimimaan ja miten sitä lakia sovelletaan, ovat kaikki vähän sellaisia, että nähtäväksi jää. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vaikutukset eivät tule ihan valtavan suuria olemaan. Kirjaukset sovittelijan toimivaltuuksista ovat hyvin yleisellä tasolla.

Jos vientimallia ei hallituksen puolelta kovin tosissaan oltu tekemässä, niin millainen rooli Murrolla ja Rytkösellä oli tässä konsultteina?

– Sitä pitää kysyä TEMistä, että mitä ministeri ajatteli, kun selvityshenkilöt asetti. En lähde sitä arvioimaan. Meidän lähtökohdat ovat olleet koko ajan sekä heillä suoraan tiedossa että julkisesti luettavissa. Mitään uutta kerrottavaa meillä ei selvityshenkilöille ollut. Olemme koko ajan pitäneet oman positiomme julkisesti esillä.

Lakko-oikeuden ja paikallisen sopimisen suhteen ei ilmeisesti tapahtunut merkittäviä liikahduksia?

– Ei käytännössä tapahtunut. Lakko-oikeus meni ihan sellaisenaan läpi ja paikallisessa sopimisessa vielä odotetaan lopullista esitystä, mutta ei kuitenkaan sellaisessa määrin meille tärkeissä asioissa menty eteenpäin, että olisimme sen pohjalta ajatelleet, että voisimme työmarkkinamallineuvotteluihin lähteä.

Paikallisen sopimisen kolmikantainen työryhmä ei enää kokoonnu. Lakia koskeva esitysluonnos etenee seuraavaksi lainsäädännön arviointineuvoston tarkasteltavaksi.

OAJ:N puheenjohtaja Katarina Murto kertoo X:ssä, ettei OAJ hyväksy edelleenkään lakisääteistä vientimallia.

– Poliitikkojen ei pidä sekaantua palkkaneuvotteluihin, Murto toteaa.

Millariikka Rytkönen tähdentää Tehyn olleen valmis neuvottelemaan vientimallista. Myös Rytkönen vastustaa mallin betonoimista lakiin.

– Perusoikeuksiin ei voi kajota. Lailla ei voida määrätä palkankorotusten tasoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE