Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Liki sata pallopäävalasta on kuollut Chathamsaarten rannalle – pelastustyöt viivästyivät

Lehtikuva

Lähes sata pallopäävalasta on kuollut ajauduttuaan rantaan Uuden-Seelannin Chathamsaarille, luonnonsuojeluviranomaiset kertovat.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suurin osa valaista ajautui rantaan viikonlopun aikana, mutta pelastustöitä viivästytti ja hankaloitti alueen syrjäinen sijainti. 69 valasta oli jo kuollut, kun pelastustyöntekijät saapuivat rannalle.

28 valasta ja kolme delfiiniä piti näiden lisäksi lopettaa. Lopetuspäätökseen vaikutti muun muassa eläinten heikko kunto sekä se, että meressä on valkohaita, joita massarantautuminen on hyvin todennäköisesti houkutellut paikalle.

Pituudeltaan kuusimetriset pallopäävalaat on yleisin valaslajike Uuden-Seelannin vesillä. Massarantautumiset ovat verrattain yleisiä Chathamsaarilla.

Syyskuun lopussa lähes 500 pallopäävalasta ajautui rantaan Australiassa Tasmanian saarelle. Miltei 400 valasta kuoli tai jouduttiin lopettamaan. Asiantuntijat arvioivat tuolloin, että valasjoukko oli saattanut eksyä reitillä ruokailtuaan lähellä rantaviivaa tai seurata paria harhailemaan lähtenyttä valasta.

Massarantautumisten syistä ei ole varmaa tietoa, vaikka asiaa on tutkittu vuosikymmenien ajan. Mahdollisia syitä voivat olla sairaan johtajavalaan seuraaminen rantaan, äärimmäiset sääolot tai petoeläimet vesillä. Myös ilmastonmuutoksella epäillään olevan osuutta asiaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE