Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lindtman perustelee poikkeuksellista kevytautolain pöytäämistä: ”Suomalaiset veronmaksajat olisivat voineet joutua korvausvastuuseen”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Sipilän (kesk.) hallituksen aikana eduskunta sääti lain kevytautoista. Hiljattain Euroopan komissio kuitenkin antoi huomautuksen laista ja käytännössä tyrmäsi sen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Nyt Rinteen (sd.) hallitus pyrkii muuttamaan lakia yhteensopivaksi EU-säädösten kanssa. Kevytautoja ei siis olla hylkäämässä, sillä ne nähdään laajalti turvalliseksi vaihtoehdoksi nuorille mopoautoihin verrattuna.

Tänään eduskunnassa käsiteltiin lakiesitystä, jolla kevytautolain voimaansaattamista lykättäisiin vuodella lain ongelmien korjaamiseksi.

Jos ei lykkäystä tehdä, EU:n jo tyrmäämä laki astuisi voimaan 1.11.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa Demokraatille, että tällöin suomalaiset veronmaksajat voisivat joutua korvausvastuuseen. Suomi voisi joutua EU:n rikkomusmenettelyyn.

“Lainsäädännöllinen konkelo, jossa olisi ollut suuria riskejä Suomelle.”

Demokraatti kertoi tänään, miten hallituspuolueet olivat valmistautuneet mahdollisesti oppositiosta esitettävään äänestykseen lain käsittelyn siirtämisestä. Hallitus oli pyytänyt runsaasti kansanedustajia paikalle eduskuntaan, jopa vanhempainvapaalla olevan Annika Saarikon (kesk.).

Lue lisää: Kevytautoista syntyi melkoinen härdelli – hallitus haluaa välttää EU:n rikkomusmenettelyn, jopa Saarikko oli kutsuttu istuntoon

Pelkona hallituksella oli, että kokoomus tai perussuomalaiset esittävät kevytautolain pöydällepanoa niin kauas, että viime vaalikaudella säädetty laki ehtisi tulla voimaan. Tästä voisi seurata melkoinen kaaos tai Lindtmanin sanoin ”lainsäädännöllinen konkelo, jossa olisi ollut suuria riskejä Suomelle”.

Niinpä hallitus, SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen, esitti itse täysistunnossa kevytautolain pöydällepanoa mutta jo täksi päiväksi eduskunnan uuteen, illalla pidettävään täysistuntoon.

Perussuomalaiset teki kokoomuksen tukeman vastaesityksen, jossa lain käsittely olisi siirretty peräti 16.10. päivään eli vain parin viikon päähän siitä, kun Sipilän hallituksen aikainen laki olisi tulossa voimaan.

Kymäläisen esitys voitti.

Lindtman: Monin tavoin poikkeuksellinen tilanne.

Opposition argumentti vaatia lain pöytäämistä pidemmälle ajalle täysistunnossa oli se, että vastaavan ministerin olisi oltava täysistunnossa paikalla asiasta keskusteltaessa.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) oli etukäteen informoinut kaikkia kansanedustajia sähköpostitse siitä, että hän osallistuu tällä viikolla tasavallan presidentti Sauli Niinistön työvierailulle Washingtonissa. Hän oli tästä johtuen estynyt osallistumaan täysistuntoon.

Lindtman toteaakin, että kyseessä oli poikkeuksellinen tilanne. Ensinnäkin Lindtmanin mukaan taustalla oli riski joutumisesta EU:n rikkomismenettelyyn ja mahdollisiin korvausvastuisiin, mikäli lain käsittely viivästyisi.

Toiseksi oikeuskansleri on todennut, että jos laki kevytautoista tulisi voimaan tämän vuoden marraskuussa eikä hän suosittelisi lakien perusteella annettavien asetusten ja määräysten antamista.

Kolmanneksi ministeri Marinin virkamatka osui juuri samaan aikaan.

Lindtman sanoo, että näistäkin seikoista huolimatta eduskunnan on kyettävä jatkamaan lainsäädäntötyötä. Hän kertoo varmistaneensa, että eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja liikenneministerin sijainen, työministeri Timo Harakka (sd.) olivat illalla läsnä lähetekeskustelussa vastaamassa kansanedustajien kysymyksiin.

– Ministerien tehtäviin kuuluu myös virkatehtävät ulkomailla, tässä tapauksessa transatlanttisia suhteita, jossa on Suomelle paljon intressejä. Olen varmistanut, että Ministeri Marin on tarvittaessa jo perjantaista alkaen käytettävissä ja läsnä eduskunnan istunnossa, kun mietintö palaa eduskunnan istuntosaliin valiokunnan käsittelyaikataulusta riippuen. Uskon, että näillä eväillä esitys saadaan asianmukaisesti ja viivytyksettä käsiteltyä eduskunnassa ja laki saadaan ajoissa hyväksyttyä, Lindtman toteaa.

Eduskunnan täysistunto päättyi juuri kello 19 jälkeen.

Siinä kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen esitti, että perutuslakivaliokunta antaisi lausunnon lakiesityksestä. Heikki Autto (kok.) kannatti. Asiasta äänestetään huomenna torstaina.

Puhemiesneuvoston ehdotus oli pelkästään se, että liikenne- ja viestintävaliokunta valmistaa asiasta mietinnön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE